Alinea Online licenties voor Oekraïense leerlingen

Melding juni 2022: Adibib.be paste de procedure zodat het ook mogelijk is om gratis voorleessoftware via het LeesVoor project van de Vlaamse overheid aan te vragen voor anderstalige nieuwkomers. Je registreert deze leerlingen aan de hand van hun BIS-nummer (dit dient ingevuld te worden in het vakje van het rijksregisternummer).


Vanuit een aantal scholen bereikte ons in de lente van 2022 de vraag of wij hun Oekraïense leerlingen konden ondersteunen met gratis Alinea Online licenties. Natuurlijk wilden wij ook ons steentje bijdragen. Alinea Online is erg geschikt om met meertaligheid om te gaan en beschikt nu ook over een Oekraïnse en Russische voorleesstem wat een extra hulp kan zijn bij het begrijpen van de Nederlandse handboeken. De leerlingen kunnen er ook thuis mee aan de slag en met de UI in het Engels en een zeer eenvoudige werkomgeving kunnen ook de ouders er hun weg in vinden.

In scholen worden anderstalige nieuwkomers o.a. opgevangen in de klas of in aparte onthaalklassen voor anderstalige nieuwkomers (OKAN).  Voor de ettelijke duizenden Oekraïense vluchtelingenkinderen is taal de eerste grote hindernis die ze moeten overwinnen na hun vlucht uit oorlogsgebied.  Heel wat anderstalige nieuwkomers hebben in de afgelopen jaren onze voorleessoftware Alinea gratis gebruikt via het Leesvoor.Vlaanderen project. Op die manier kunnen ze hun lesmateriaal en Adiboeken (www.adibib.be) laten voorlezen in het Nederlands, Engels of Oekraïens, en dit met ondersteuning van zowel beeldwoordenboeken, als verklarende en vertalende woordenboeken. Dat is nu ook mogelijk voor Oekraïense leerlingen. Bij de LeesVoor registratie geef je het BIS-nummer i.p.v. rijksregisternummer in.

Met onze programma’s voor beter lezen en leren willen we iedere leerling helpen het beste uit zichzelf te halen, wat we al doen voor bijna 6.000 scholen vanaf de kleuterklas tot de universiteit.

Via LeesVoor! heb je toegang tot de hele Alinea Suite en dus ook Alinea Online. Deze webtoepassing is namelijk de meest gebruiksvriendelijke voorleessoftware en kan ingezet worden zonder installatie, want dit compenserend programma is volledig webbased.

Met Alinea Online kunnen de plus-leerlingen bijvoorbeeld

  • alle tekst voorlezen in verschillende talen: Nederlands, Frans, Engels, Duits, Oekraïens,…
  • beeldwoordenboeken, verklarende woordenboeken, vertalende woordenboeken en online vertaalfunctie gebruiken om tekst beter te begrijpen
  • individueel oefenen op de correcte uitspraak van het Nederlands, Frans, Engels, … dankzij de dicteerfunctie (spraak-naar-tekst)

Alinea Online omvat 2 onderdelen.

Geen software zonder vorming

Ons nieuw vormingsaanbod staat online! Vanaf september gaan we van start met LeesVoor! opstartsessies voor onderwijsprofessionals en vaardigheidstrainingen.

Je geeft je leerlingen nl. de beste kans om de software ook effectief te gebruiken in de klas en thuis als betrokken leerkrachten én leerlingen er ook correct mee aan de slag leren gaan.

All Rights Reserved to Sensotec ® | Webdesign Webit