Er bestaan heel wat “dysjes”: dyslexie, dysorthografie, dyspraxie, dysfasie, dyscalculie, enz. Elk dys’je wijst op een (leer)probleem of stoornis. Vaak kampt iemand zelfs met meer dan één probleem tegelijk. Niemand krijgt graag een “label” opgeplakt, hoewel het soms een opluchting kan zijn om vaak pas na lange tijd duidelijker zicht te krijgen op wat er nu precies misloopt in de leerontwikkeling. De realiteit is echter voor de meesten hetzelfde: het leren en ook latere werken verlopen vaak moeilijker. Ondanks een goede intelligentie en veel inspanningen blijven resultaten soms uit. Weet dat er hulpmiddelen bestaan die ondersteuning geven bij lezen, schrijven en leren, aanpasbaar aan het gebruik en de leeftijd.
Mensen met dyslexie ondervinden moeilijkheden bij lezen en/of spellen. Het probleem is hardnekkig. Zelfs na veel oefening (bijv. logopedie) blijft het automatiseren van letters naar klanken (lezen) of van klanken naar letters (schrijven) moeilijk. Bij dysorthografie beperken de problemen zich tot het spellen. Dyspraxie is een motorische ontwikkelingsstoornis waarbij vaak ook problemen met spraak en taal voorkomen. Dysfasie (TOS) is een neurologische spraak-taalonwikkelingsstoornis waarbij er problemen zijn met het leren van je moedertaal. Dyscalculie is een rekenstoornis waarbij er problemen zijn met het aanleren van reken-en wiskundekennis.
Compenserende en remediërende hulpmiddelen helpen om vlotter te lezen, schrijven en leren. Ze kunnen de problemen opvangen maar niet helemaal verhelpen. Het gebruik van compenserende software, zoals Alinea, Kurzweil 3000, KNFB Reader en WoDy, zorgt er in elk geval wel voor dat informatie toch 100% toegankelijk wordt. De software versterkt het zelfvertrouwen en maximaliseert het zelfstandig werken en leven. Op deze site, maar ook op www.dyslexie.be, vind je heel wat informatie terug over leven en leren met dyslexie en wat je kan doen als ouder, begeleider, school, leerling of student.