Geluidsbakens, je persoonlijke stadsgids

Sensotec werkte samen met Stad Brugge een pilootproject uit rond geluidsbakens voor mensen met een visuele beperking. Deze geluidsbakens op zonne-energie werden aan de achterzijde van het station (mei 2019) geïnstalleerd. Hierdoor kunnen slechtziende en blinde personen zich beter oriënteren en zelfstandiger verplaatsen.

Grote open ruimtes geven mensen met een normaal zicht een aangenaam gevoel van openheid. Maar slechtzienden of blinden voelen zich eerder onzeker in zulke omgevingen. Een bewuste en veilige beleving van de omgeving, dat is het streefdoel van onze toegankelijkheidsoplossingen. Ook met een visuele beperking kun je toch een zelfstandig leven leiden. Omdat ook de stad Brugge deze mening deelt, installeerden we in samenwerking geluidsbakens op enkele locaties. Zo kunnen ook mensen met verminderd zicht zelfstandig hun weg vinden in de recent vernieuwde open zones van de stad Brugge.

Hoe werkt het?

De locaties voor de geluidsbakens zijn nauwkeurig gekozen. Zo kan je er een vinden bij het buitenkomen aan de voorzijde van het station en richting Sint-Michiels. Op ’t Zand zullen in de toekomst ook geluidsbakens geplaatst worden. Je activeert de bakens met een druk op de knop via de gratis app MyMovEO of via een aan te kopen afstandbediening.  De gebruiker kan ook de automatische assistent inschakelen bij het benaderen van een geluidsbaken. De gesproken boodschap kondigt zich aan met een jingle.

Hoe kan een geluidsbaken helpen? 

Net buiten het station van Brugge kan je aan de hand van je smartphone of mini-afstandbediening de geluidsbakens activeren. Ze geven jou uitleg over de omgeving waar je je bevindt en de richtingen die je uit kan. De geluidssignalen van de bakens helpen je om je makkelijker te oriënteren.

Naast het gebruik op openbare plaatsen en gebouwen kunnen de geluidsbakens ook aangebracht worden bij verkeerslichten of in gebouwen. Zo vermelden ze straatnamen en assisteren ze mensen bij het betreden van een gebouw. Heel wat toepassingsmogelijkheden dus om Brugge maar ook andere steden toegankelijker te maken.

Ontdek dit product op onze website of maak hier een afspraak.

All Rights Reserved to Sensotec ® | Webdesign Webit