Gratis Voorleessoftware

Overheidsproject LeesVoor! Vlaanderen

Sinds 2017 ondersteunt de Vlaamse overheid leerlingen uit het basis- en secundair onderwijs (ook Se-n-Se en HBO5 verpleegkunde) met een lees- of schrijfachterstand met gratis voorleessoftware die hen helpt bij lezen, schrijven en leren. Voorwaarde is dat de leerling een geldig attest kan voorleggen. De software kan aangevraagd worden door ouders, leerkrachten, therapeuten en de leerling zelf vanaf 13 jaar.

 

Alinea en Kurzweil zijn 2 van de softwarepakketten die gratis aangeboden worden. Een keuze voor deze software geeft de gebruiker toegang tot de meest complete compenserende software die helpt bij lezen, schrijven en leren, altijd en overal beschikbaar want de software werkt ook op Chromebooks!

 

Via Lexima krijgen je leerlingen niet alleen toegang tot kwaliteitsvolle software. Wij hechten ook veel belang aan 'vorming van begeleiders en gebruikers' en 'implementatiebegeleiding'. Software wordt namelijk pas betekenisvol bij een goede inzet.





Ook leerlingen uit het buitengewoon lager en secundair onderwijs kunnen gebruik maken van gratis voorleessoftware. Het (inschrijvings)verslag type 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 of basisaanbod, waarmee een leerling toegelaten wordt tot het bijzonder onderwijs, is een geldig attest.  Zeker bij deze leerlingen, waar het worstelen met vlot leren lezen en schrijven vaak de gemene deler is, kan de inzet van compenserende programma's een krachtige ondersteunende tool zijn. Lees hier het artikel over Rita en hoe zij Alinea schoolbreed inzet in Bubao Noordveld in Brugge.

 

Tip! Hogeschool- en uniefstudenten kunnen niet genieten van de gratis voorleessoftware, maar kunnen wel beroep doen op de studentenbegeleidingsdienst van hun hogeschool of universiteit en op de organisatie SIHO.

 

Kies je in het secundair voor Alinea of Kurzweil, dan kun je er zo mee aan de slag in het hoger onderwijs! Zo kun je de veelzijdige, eenvoudige en intuïtieve compenserende software Alinea gebruiken in HOGENT, Odisee, HOWEST en UC-Leuven. Kurzweil, het meest uitgebreide programma, wordt ingezet aan de KUL, Thomas More, UC Leuven-Limburg en Luca school of arts.

 

Leerbelemmeringen verdwijnen natuurlijk niet zomaar na je studies. Geef je afstuderende studenten de raad om met hun toekomstige werkgever te spreken over oplossingen en samen te kijken voor een tussenkomst die kan aangevraagd worden bij de VDAB.  Lees hier ook onze BLOG 'Met dyslexie de arbeidsmarkt op.'