Handleiding webapp

In deze handleiding lees je

Functies

Dankzij deze handleiding leer je de functies van de webapp kennen.

0. Inloggen

Log in op de URL (alinea.sensotec.be) of (k3000user.sensotec.be) in je Chrome browser en je kan lezen en werken in pdf.  Inloggen met je eigen Google, Microsoft of Smartschool account is mogelijk dankzij de Single Sign-on functie. Je login koppelen aan je  account doe je op https://lic.sensotec.be. Log de eerste keer in met je gebruikersnaam en wachtwoord van je licentie. Klik dan onderaan je profiel op één van de SSO-links waarmee je voortaan wil inloggen:

Als je al bent ingelogd op die server (bv. Je Google-account) dan is de link meteen gelegd. Is dat niet het geval dan wordt je eerst gevraagd om je gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen. Het icoontje krijgt daarna een fellere kleur.

 

Nu kan je aanmelden op de webapp met de Google, Microsoft of Smartschool login, afhankelijk van welke SSO-link je hebt gelegd.

1. Hoofdbalk

Open het hoofdmenu om documenten te openen en op verschillende manieren op te slaan.

 

In de extra tools zet je de woordvoorspeller en de spellingscontrole aan. In de instellingen kies je wat er standaard aan mag staan. Daarnaast vind je hier de Screenshotreader- en Audiomaker functie. Met de screenshotreader maak je een schermafdruk in je document en laat je die tekst voorlezen. In de instellingen kies je wat standaard is toegestaan

Met de spraakherkenningstool dicteer je tekst in 9 verschillende talen. Deze tool kan worden gebruikt in de teksteditor, in tekst- en kleefnotities en in het zoekveld van het woordenboek.

Met de notitietools maak je tekst- of kleefnotities in jouw werkdocument.

Met de tekentools maak je verbindende oefeningen. Bijvoorbeeld als er wordt gevraagd om vragen en antwoorden met elkaar te verbinden of het juiste antwoord te omcirkelen.

Markeer tekst in verschillende kleuren en maak een samenvatting van de gemarkeerde tekst met of zonder de markeerkleuren in een tekstdocument.

 

Tekst lezen vanaf de leescursor.
Ga naar een vorige leeseenheid, ga naar een volgende leeseenheid.

In de selectietools kies je hoe de tekst moet voorgelezen worden. Standaard start je waar de cursor staat. Lees hier meer info

Met de look-up tools raadpleeg je verklarende woordenboeken, vertalende woordenboeken, beeldwoordenboeken, werkwoordvervoegingen en homofonen.

Vertaaltool

In de instellingen pas je de spraak, de leesbalk, de spellingcontrole, de woordvoorspelling, de tekenkleuren, de notities, de cloud-instellingen en de algemene lay-out aan.

 

Afmelden

2. Footer

Knop voor dubbel paneel
Klik op deze knop om ruimte te maken voor een ander venster waarin je bestanden kunt openen en maken. Dat kan handig zijn als je twee bestanden naast elkaar wil zien.

 

Klik op deze knop om de miniaturen van de pagina’s van het huidige document te bekijken.

 

Taalkeuze
De taal die je kiest bepaalt de taal waarin het huidige document zal worden gelezen (als er geen taallabels in het document staan) en zal ook de taal zijn van de woordvoorspelling en de spellingscontrole. De standaardtaal voor nieuwe documenten wijzig je in de instellingen.

 

Navigeer door de pagina’s: Ga naar eerste pagina, ga naar vorige pagina, ga naar volgende pagina, ga naar laatste pagina.

 

 

Vul zelf het paginanummer in waar je naar wenst te springen en druk op Enter.

 

 

 

 

Zoom in of uit.

 

 

Kies een specifiek zoompercentage.

 

 

 

 

Weergave op het scherm.
Wil je het document aanpassen aan de breedte of aanpassen aan de hoogte van je scherm.

 

Pagina weergave
Kies om één pagina te zien of 2 opeenvolgende pagina’s naast elkaar.

 

Rotatieknoppen
Klik op een van deze knoppen om de huidige pagina te roteren.

Snelstartgidsen

Enkele tips en weetjes

Zo kan je nog beter werken met de webapp

1. Foutmelding bij inloggen
 Met jouw login gegevens kan je maar op één toestel tegelijk aangemeld zijn. Indien je niet bent uitgelogd op een ander toestel krijg je de vraag of je de oude sessie al dan niet wenst te beëindigen. Als je zeker bent dat je de bewerkingen van deze sessie hebt bewaard, klik dan op Inloggen.

2. Een functie werkt niet zoals het hoort
Door een update van de webapp kan het zijn dat sommige bewerkingen niet lukken of een functie niet meer naar behoren werkt. Dit kan je eenvoudig oplossen door jouw cache te legen. Let wel hierdoor zal je het document opnieuw laden en gaan je vorige bewerkingen verloren.

 

  • 1. Druk “CTRL + SHIFT + delete”, een nieuw venster opent met de vraag om je browsergegevens te wissen.
  • 2.Je moet enkel gecachte afbeeldingen en bestanden aanvinken.
  • 3. Klik op gegevens wissen.
  • 4.Ga terug naar de webapp.
  • 5. Druk op “CTRL + F5” of “CTRL + r” of “Command + r”.
  • 6. Open je bestand opnieuw en maak de bewerking opnieuw.
  • 3. Tekstselectie

    Met de selectieknop stel je in hoe je de voor te lezen tekst wil selecteren. Met de 5 selectiefuncties kan je vanaf nu dus elke tekst op een pagina lezen.

     

     

    1. Standaardinstelling: klik op een woord in de tekst en klik op de Play knop. Het voorlezen start vanaf de cursor.

    2. Klik je op de roos met pijl, dan start het voorlezen automatisch waar je klikt.

    3. Met het handje kan je de tekst lezen onder de muisaanwijzer. Dit is ideaal om bijv. hyperlinks te laten voorlezen.

    4. Selecteer je de A knop dan kan je een tekstselectie in jouw pdf of teksteditor laten voorlezen.

    5. Selecteer je het kader dan kan je een gebied aanduiden waarin de tekst moet voorgelezen worden. Ideaal om te lezen in tabellen of woordenlijsten.

    4. Stemmen aanpassen
    Wil je de voorleesstem van het actieve document aanpassen? Dan kan dit eenvoudig via de taalkeuze in de footer onderaan. Wil je de voorleesstem voor alle documenten aanpassen, dan doe je dit best in de instellingen via het menu Spraak. Er is ook een Vlaamse stem ‘Ellen’ beschikbaar, deze kan je daar dus als standaard instellen.

    5. Ongedaan maken
    Wil je een tekstnotitie of een tekentool verwijderen? Klik dan op de bewerking. Er verschijnt een pijl en een vuilbakje. Met de pijl verplaats je de bewerking, met het vuilbakje wis je deze.

    6. Openen, Opslaan en Bestandsbeheer
    De webapp ondersteunt zowel Dropbox, OneDrive als Google Drive. Uiteraard kan je ook steeds lokaal opslaan. Bij openen of opslaan van documenten kan je nu kiezen tussen eigen bestanden en gedeelde bestanden / mappen. Je kunt ook bestanden / mappen hernoemen, kopiëren, verplaatsen en verwijderen. Ook rechtstreeks nieuwe mappen toevoegen in je Google Drive, OneDrive en Dropbox is mogelijk.

    7. Woordenlijsten 
    Om de spellingcontrole te optimaliseren is het mogelijk om woorden (bv. eigennamen) aan een eigen woordenlijst toe te voegen op het tabblad Spellingcontrole in de Instellingen. Zo worden deze woorden als correct aanvaard en niet langer rood onderlijnd.

    8. Spraakherkenning
    Voor een goed gebruik van spraakherkenning spreek je best niet te snel en duidelijk, daarnaast herkent het geen dialect. Controleer ook je microfoon als het dicteren niet naar behoren werkt, staat deze niet te dicht of net te ver?

    Alinea opleiding?

    Ontdek al de mogelijkheden en stel je vragen op een workshop Alinea.
    Bekijk de agenda