Soms gaat het leren niet vanzelf. Heeft jouw zoon of dochter meer tijd nodig of boekt hij/zij minder snel vooruitgang met lezen of schrijven dan andere kinderen? Tussen zes en twaalf jaar vinden belangrijke ontwikkelingen plaats. Uw kind leert onder andere lezen, rekenen, logisch nadenken en met andere kinderen omgaan.
Is hij of zij lang bezig met huiswerk? Ontvang je hierover weleens signalen vanuit de school? Het is belangrijk dat je kind reeds op jonge leeftijd hulp krijgt. De juiste ondersteuning bij lees-, spelling- of rekenproblemen draagt positief bij aan het zelfvertrouwen. Zo kan hij of zij het beste uit zichzelf halen. Jouw rol als ouder? Wees geduldig, begripsvol en onderneem tijdig de nodige stappen richting school (leerkracht en/of zorgcoördinator) of therapie.
In eerste instantie start de school met extra zorg. Soms is therapie aangewezen. De therapeut focust op behandeling en extra begeleiding. Blijven de problemen aanhouden en blijkt de ondersteuning onvoldoende, dan kan je in overleg met school en CLB (centrum voor leerlingbegeleiding) verder kijken. Bijv. voor een diagnose van dyslexie wordt rond het derde leerjaar (of vroeger) een test afgenomen. Een diagnose krijgen kan een opluchting zijn, zowel voor de ouders als het kind. Bovendien geeft het attest (na diagnose) recht op extra ondersteuning in school en gratis voorleessoftware thuis en op school.