Tegenwoordig leren we ons leven lang. Vlot kunnen lezen is een noodzaak om aansluiting te vinden bij onze maatschappij. Dat het niet zo goed gaat met het lezen, blijkt meer dan ooit uit de tegenvallende resultaten van het 4-jaarlijkse PISA onderzoek PISA2018. Bijna 1 op 5 Vlaamse 15-jarigen haalt het referentieniveau voor leesvaardigheid niet. En wat nog frappanter is: de Vlaamse score op de PISA-index voor plezier in lezen is het laagst van de in totaal 79 deelnemende landen.
Vanuit een gedeelde visie met Lexima, Nederlandse marktleider in dyslexiehulpmiddelen, zijn we ervan overtuigd dat preventie en behandeling de sleutel is om onnodige leesproblemen te voorkomen. Bovendien zet je met de juiste ondersteuning op elke leeftijd een positieve spiraal in gang: meer leesplezier leidt tot een hogere leesmotivatie en bijgevolg tot een sterkere leesvaardigheid waarbij zowel het technisch als begrijpend lezen aanzienlijk groeien.
Daarom introduceren we in de loop van 2020 drie nieuwe producten (*) vanuit het Lexima portfolio:
Hieronder volgt wat meer uitleg.
Deze preventieve en remediërende producten zitten in het voortraject van de compenserende software Alinea en K3000.
Boekies: Met het leesplatform Boekies zullen we een mooie basis bieden om het leesplezier, de leesmotivatie en het leesbegrip te verhogen door een attractief en uitdagend leesaanbod waarbij de nodige ondersteunende tools zijn voorzien: verschillende lettertypes, woorduitleg, begripsvragen, audio-ondersteuning, meeleesbalkje en verwerkingsopdrachten. Bovendien kan de leerkracht de leesontwikkeling van de leerling volgen en inspelen op zijn of haar persoonlijke interesses en vaardigheden.
Bouw!: Dit computergestuurde interventieprogramma helpt leesproblemen bij risicoleerlingen in de leeftijd van 5 tot 8 jaar voorkomen. Bouw! wordt hoofdzakelijk preventief ingezet. Het verdiende reeds zijn strepen in Nederland waar het leesproblemen met 60% tot 65% deed afnemen. Sinds de lancering in 2014 werken nu ruim 70.000 leerlingen in meer dan 5000 scholen met Bouw!.
Bloon: Deze remediërende spellingsoftware is een methode-onafhankelijke oefenprogramma voor spelling dat gebruik maakt van bestaande of eigen woordenlijsten. Dankzij dit digitaal “BLOONen” (Bekijken, Lezen, Omdraaien, Opschrijven en Nakijken) oefenen leerlingen de spellingmethode die in de klas gebruikt wordt extra in.