fbpx

Uit de praktijk: Ann volgt computerles met vergrotingssoftware

09/06/2017

Ann Lazou volgt computerles in cvo MIRAS

CVO MIRAS voorziet de nodige aanpassingen voor slechtziende cursisten

(uit Mirazine, het schooltijdschrift van cvo MIRAS)

Ann Lazou (64 jaar) uit Wielsbeke volgt al bijna tien jaar computerles in cvo MIRAS – campus Waregem. Ze begon in de beginnerscursussen en volgt intussen de cursus ‘Photoshop Elements Workshop’. Bijzonder hierbij is dat Ann slechts 10 % ziend is ten gevolge van een aangeboren aandoening. Toch slaagt ze er in om de lessen te volgen en heeft ze al heel wat computerwijsheid verzameld.

Om haar te helpen heeft de school op haar computer aangepaste software (ZoomText van Sensotec) geïnstalleerd die alles op het beeldscherm uitvergroot. Bovendien wordt de papieren cursus voor haar uitvergroot op A3-formaat, zodat ze geen moeite heeft om de oefeningen en opdrachten zelfstandig uit te voeren. Tot slot kan ze beroep doen op een aantal trouwe medecursisten die voor haar vervoer zorgen en haar ook extra helpen tijdens de les wanneer dit nodig is.

“De lessen helpen mij om mijn onafhankelijkheid te bewaren”

Computerles volgen is voor Ann meer dan enkel kennis vergaren. Het is ook een belangrijk sociaal gebeuren. Je leert mensen kennen en je komt buiten, daar waar veel slechtzienden in een soort van isolement terecht komen omdat ze niet alle technologische mogelijkheden kennen.

Ann vindt het spijtig dat niet meer mensen van dit soort hulpmiddelen gebruik maken. Het is volgens haar te weinig geweten dat slechtziendheid geen belemmering mag vormen om bijvoorbeeld een computercursus te volgen. Dit zou veel meer gepromoot moeten worden, want mee zijn met de nieuwe technologische ontwikkelingen, is belangrijk om je onafhankelijkheid als slechtziende te bewaren. Voor haar is het in ieder geval een heel leuke en leerrijke wekelijkse afspraak geworden.

 

Lees het artikel in pdf (opent in nieuw venster)

Meer over dit thema

Meer weten over aanpassingen op de studie- of werkplek?

Neem contact op met onze consulenten per mail via sales@sensotec.be, via het contactformulier of telefonisch op 050 39 49 49.

Meer over CVO Miras:

www.miras.be

MIRAS Campus Waregem – Toekomststraat 75 – 8790 Waregem

Tel. 056 62 69 99

All Rights Reserved to Sensotec ® | Webdesign Webit