Wat is nieuw in SuperNova 21

februari 2022


 • Belangrijke informatie voor mensen die Windows 7 en Windows 8.1 gebruiken
 • Gemakkelijk surfen op internet met plaatsmarkeringen
 • Gebruik van plaatsmarkeringen
 • Prestatieverbeteringen voor Microsoft Word 2019 en 365
 • Update van de sneltoetshulp
 • Ondersteuning voor Microsoft OneCore stemmen

Belangrijke informatie voor mensen die Windows 7 en Windows 8.1 gebruiken

SuperNova 21 biedt niet langer ondersteuning voor apparaten die draaien op Windows 7 en Windows 8.1. Hoewel SuperNova nog steeds kan draaien op Windows 7 en 8.1 apparaten, kan fabrikant Dolphin niet langer problemen oplossen die zich voordoen op deze besturingssystemen.

Als u SuperNova momenteel gebruikt op een apparaat waarop Windows 8.1 of eerder draait, neem dan contact op met ons supportteam via e-mail op support@sensotec.be of per telefoon op 050 40 47 47. We bekijken dan samen om een oplossing te vinden.

 

NIEUW: Navigeer op het web op jouw manier met plaatsmarkeringen

Plaatsmarkeringen, nu beschikbaar in SuperNova 21, stellen mensen die blind of slechtziend zijn in staat om snel en gemakkelijk door hun favoriete webpagina’s te navigeren op basis van de informatie die zij het meest nuttig vinden.

Elke internetpagina is anders. Om vlot te kunnen navigeren op het web met behulp van toegankelijkheidssoftware is flexibiliteit essentieel. Met Plaatsmarkeringen kunnen gebruikers de manier waarop ze op het web navigeren aanpassen door een tag toe te voegen aan een deel van een webpagina waar ze snel weer naar terug willen kunnen keren.

Een Plaatsmarkering kan worden toegevoegd aan elke tekst, kop, koppeling, veld of knop op elke webpagina. Zo kan je als gebruiker bijvoorbeeld een plaatsmarkering toevoegen aan:

 • De bovenste nieuwskoppen van een nieuws webpagina.
 • Het wachtwoordveld van een webpagina waarvoor moet worden ingelogd.
 • Een zoekveld op een webpagina die vaak wordt gebruikt om informatie te vinden.
 • Een link naar de best beoordeelde hotels of bestemmingen op een reiswebpagina.
 • Of om het even welk deel van een pagina waarnaar je de volgende keer dat de webpagina wordt geopend, wil terugkeren.

Er zijn geen beperkingen aan het aantal Plaatsmarkeringen dat aan een webpagina kan worden toegevoegd, zodat blinden en slechtzienden over de ultieme flexibiliteit beschikken om op het web te navigeren zoals zij dat willen.

 

Plaatsmarkeringen gebruiken

Plaatsmarkeringen zijn beschikbaar voor iedereen die de Magnifier & Screen Reader editie van SuperNova 21 gebruikt in Google Chrome, Mozilla Firefox of Microsoft Edge.

Gebruikers kunnen een Plaatsmarkering toevoegen aan elk element op een webpagina door erheen te navigeren en vervolgens op de sneltoets LEFT CONTROL + LEFT SHIFT + A te drukken.

Wanneer gebruikers dezelfde webpagina opnieuw bezoeken, kunnen ze naar de volgende Plaatsmarkering navigeren die ze hebben toegevoegd door op de sneltoets A te drukken, of naar de vorige Plaatsmarkeringen door op SHIFT + A te drukken.

Als alternatief kunnen gebruikers een plaatsmarkeerder op de huidige webpagina bekijken en er naar navigeren vanuit de itemzoeker in SuperNova. Plaatsmarkeringen kunnen ook worden bewerkt in het dialoogvenster ‘Webinstellingen’ (beschikbaar in het menu ‘Algemeen’ in het SuperNova Configuratiescherm).

 

NIEUW: Prestatieverbeteringen voor Microsoft Word 2019 en 365

SuperNova 21 introduceert prestatieverbeteringen voor mensen die de nieuwste versies van Microsoft Word gebruiken.

De vergroting, spraak en braille van SuperNova reageert nu aanzienlijk sneller in Microsoft Word 2019 en 365, waardoor mensen die blind of slechtziend zijn productiever kunnen zijn bij het typen, lezen en navigeren in Microsoft Word-documenten.

Als onderdeel van deze verbeteringen is SuperNova 21 ook responsiever bij het navigeren door lange documenten en bij het verkennen van documenten die meerdere elementen bevatten, zoals afbeeldingen, kolommen, tabellen en meer.

Naast de prestatieverbeteringen, introduceert de versie 21 upgrade ook ondersteuning voor het lezen van wiskunde symbolen in Microsoft Word. SuperNova kondigt nu beschrijvingen aan van wiskundevergelijkingen die zijn toegevoegd aan een Word-document met behulp van de Vergelijkingeneditor in Word 2019 en 365.

 

NIEUW: Update van de sneltoetshulp

SuperNova 21 bevat een update van de sneltoetshulp, waardoor het eenvoudiger is om sneltoetsen te vinden en te ontdekken.

Dankzij deze nieuwste update kan je sneltoetsen zoeken door het ingeven van:

 • Een functienaam – zoek bijvoorbeeld naar “Vergroting” om een lijst te bekijken met alle sneltoetsen die te maken hebben met vergroting.
 • Een toepassing – bijvoorbeeld zoeken op “Word” om een lijst te zien van alle sneltoetsen voor het gebruik van SuperNova met Microsoft Word
 • Of een sneltoets – bijvoorbeeld, zoek naar “NUMPAD ENTER” om alle SuperNova sneltoetsen te zien die NUMPAD ENTER gebruiken.
 • De sneltoets-helper is momenteel alleen beschikbaar in het Engels en kan worden geopend vanuit het Help-menu in het SuperNova configuratiescherm, of door op de sneltoets LEFT SHIFT + CAPS LOCK + F2 te drukken.

 

NIEUW: Microsoft OneCore Stemmen

SuperNova 21 biedt nu een nog grotere keuze aan tekst-naar-spraak opties met ondersteuning voor Microsoft OneCore stemmen.

OneCore tekst-naar-spraak stemmen zijn opgenomen als onderdeel van de Windows 10 en Windows 11 besturingssystemen. De stemmen zijn beschikbaar in 49 talen, waardoor klanten meer keuze hebben bij het selecteren van hun favoriete tekst-naar-spraaksynthesizer.

Om Microsoft OneCore stemmen te gebruiken, moet de OneCore synthesizer worden ingeschakeld in SuperNova’s Synthesiser Access Manager (SAM). Eenmaal ingeschakeld in SAM, kunnen gebruikers de Microsoft OneCore synthesizer selecteren door:

Met de sneltoets LEFT CONTROL + LEFT SHIFT + LEFT/RIGHT BRACKET, of
Door het dialoogvenster ‘Stemvoorkeuren’ te openen. Dit is te vinden in het ‘Spraak’ menu in het SuperNova Configuratiescherm.

Bijkomende verbeteringen en oplossingen

NIEUW: Web Instellingen: Een nieuwe paragraafnavigatiemodus is toegevoegd aan het dialoogvenster Webinstellingen. Wanneer geselecteerd, zal de Dolphin cursor één paragraaf (of tekstblok) per keer door webpagina’s navigeren in plaats van één regel per keer. Hierdoor kunnen slechtzienden met minder toetsaanslagen door webpagina’s navigeren en kunnen zij tekstparagrafen intuïtiever lezen.

SuperNova Configuratiescherm: De ‘Controleer op updates’ en ‘Mijn meldingen’ opties zijn verplaatst van het SuperNova-menu ‘Help’ naar ‘Algemeen’.

SuperNova Configuratiescherm: Er is een oplossing toegepast om te voorkomen dat het configuratiescherm in compacte modus gaat na gebruik van een Windows sneltoets.

SuperNova USB: Personen die SuperNova USB gebruiken op een Windows 11 apparaat zijn niet langer in staat om SuperNova in gastmodus te gebruiken. Componenten moeten worden geïnstalleerd om de software te kunnen gebruiken.

Vertalingen: Versie 21 bevat upgrade-instructies voor mensen die de Turkse versie van SuperNova gebruiken. Dit omvat instructies in het Turks voor de stroomstatus van het toestel, de Launchpad-functie, de talen van het toetsenbord en nog veel meer.

All Rights Reserved to Sensotec ® | Webdesign Webit