null
  • Oplossingen voor een visuele uitdaging!
Tekstgrootte

Maatwerk op maat van jouw medewerker met een visuele beperking

[VL-S] Maatwerk op maat van jouw medewerker met een visuele beperking
Sfeerafbeelding Maatwerk op maat van jouw medewerker met een visuele beperking

Leestijd 5 minuten

Categorie(ën):

Maatwerkbedrijven geven kansen aan mensen met een heel diverse achtergrond. Ook mensen met een visuele beperking komen in aanmerking voor een job binnen een maatwerkbedrijf. Wij informeren je graag over de mogelijkheden om slechtziende en blinde mensen te begeleiden en te ondersteunen in hun dagelijkse taken.

We verzamelen enkele tips om jouw medewerker met een visuele beperking optimaal in te zetten.

Slechtziende vrouw aan het werk

Elke situatie vraagt om een persoonlijke aanpak

Het is belangrijk om de situatie van elke werknemer met een visuele beperking individueel te bekijken, want elke oogaandoening heeft zijn specifieke impact op werkzaamheden. Sommige werknemers hebben bijvoorbeeld een vergrotingssysteem nodig en anderen doen beroep op braille of het gehoor om een opdracht uit te voeren.

Bij Sensotec bieden we uiteenlopende hulpmiddelen voor de verschillende niveaus van visuele beperking en blindheid. Samen met de medewerker en zijn/haar begeleider zoeken we uit welke hulpmiddelen bij het takenpakket van de medewerker aansluiten.

Alles is mogelijk (of toch bijna)

Vaak bestaat het vooroordeel dat mensen met een visuele beperking moeilijk kunnen ingezet worden in jobs die meer handenarbeid inhouden. Niets is minder waar! Met de gepaste hulpmiddelen zijn de mogelijkheden voor deze doelgroep een pak uitgebreider dan je zou vermoeden.

Enkele voorbeelden:

  • Met een draagbare loep kan een slechtziende magazijnmedewerker zich oriënteren en de juiste producten uit het rek halen
  • Met een slimme bril kan een quasi blinde medewerker recepten lezen, orders pikken of een verkoopgesprek voeren
  • Met een beeldschermloep met afstandscamera kan een slechtziende onderdelen aan elkaar monteren of netjes verpakken
  • Met een kleurendetector kan een blinde kleding of andere gekleurde objecten sorteren.
  • Enz.
Sensotec consulent presenteert een hulpmiddel aan een klant

Laat je verrassen en reken op de kennis van visuele hulpmiddelen van de Sensotec consulent om je hierin te adviseren. Samen ontdek je alle mogelijkheden.

Slechtziende man aan het werk

Digitale toegankelijkheid

Naast praktische jobs, is er natuurlijk ook een breed scala aan administratieve taken die ondersteund worden door een visueel hulpmiddel. Naast apparaten met camera’s voor vergroting van tekst en beeld, is het ook mogelijk de inhoud van de pc toegankelijk te maken.

Afhankelijk van de noden van de medewerker kan gekozen worden voor vergrotingssoftware (met of zonder spraakondersteuning), schermuitleessoftware of software waarmee braille lezen mogelijk wordt.

Meer weten over toegankelijkheidssoftware op de werkplek? 

Toegankelijkheidsonderzoek en overheidssteun van de werkplek

Om beroep te kunnen doen op overheidssteun bij de aankoop van hulpmiddelen op de werkplek is het noodzakelijk dat er voorafgaand een toegankelijkheidsonderzoek plaatsvindt.

Onze technische specialisten komen dan langs op de werkplek en brengen samen met de werknemer en zijn begeleider de noden in kaart. Zo wordt onderzocht welke apparatuur het beste aansluit bij het takenpakket, zowel fysiek als digitaal.

Hierna maken wij een grondig rapport en samen met een gedetailleerde offerte kan vervolgens de aanvraag bij VDAB in gediend worden.

Toegankelijkheidsonderzoek van de werkplek

Het hulpmiddel werd gekozen, wat nu?

Eenmaal je akkoord hebt over de aankoop van een specifiek hulpmiddel, zorgt Sensotec voor de bestelling, levering en installatie. We helpen je ook op weg om vlot van start te gaan.

Omdat toegankelijkheidssoftware geïntegreerd moet worden met de digitale bedrijfsomgeving zullen onze technische experten hiervoor het nodige doen.

Slechtziende vrouw aan het werk

Als organisatie of medewerker zal je geen kosten dragen. De vergoeding wordt rechtstreeks overgemaakt vanuit de VDAB.

Sensotec blijft ook beschikbaar na de installatie. Zowel voor onderhoud als technische problemen kan je beroep doen op ons. Onze technische dienst staat steeds voor je klaar.

Zoals je las, is het, met een beetje onderzoek en de juiste hulpmiddelen, heel goed mogelijk om een aangepaste en inclusieve werkplek te creëren voor een werknemer met een visuele beperking.

Heb je een concrete vraag en wil je dit bespreken met onze visusexperten?

Neem dan contact op via sales@sensotec.be of 050 39 49 49.

Wil je meer weten over hulpmiddelen op de werkplek voor werknemers met een visuele beperking?

Hier vind je informatie over visuele hulpmiddelen, braille en andere oplossingen op de werkplek: