fbpx

Wat is een brailleleesregel?

Met een brailleleesregel kunnen blinden of sterk slechtzienden digitale tekstinformatie lezen in brailleschrift. Zo kunnen ze teksten op smartphone, computer, laptop of tablet lezen en begrijpen. Het is 1 van de vele hulpmiddelen voor blinden. In dit artikel kom je alles te weten over de brailleleesregel.

  • Hoe werkt een brailleleesregel?
  • Welke types brailleleesregels bestaan er?
  • Waar koop ik een brailleleesregel?
  • Is er een vergoeding voor de aankoop van een brailleleesregel?

Hoe werkt een brailleleesregel?

man gebruikt brailleleesregel in combinatie met laptopEen braille leesregel wordt (draadloos) aangesloten op bv. een laptop en geeft de tekst weer in de vorm van brailletekens. De braillelezer voelt met zijn vingertoppen over elke braillecel om de tekencombinatie te lezen. Bij elke nieuwe letter bewegen de puntjes van de braillecel omhoog of omlaag en worden de combinaties voelbaar.

Een brailleleesregel op een Windows pc of laptop maakt gebruikt van schermuitleessoftware. De meest bekende programma’s zijn SuperNova, Jaws en Fusion. Deze software vertaalt de digitale tekens op het scherm naar voelbare puntencombinaties op de braille leesregel. Naast omzetten naar braille zal de schermuitleessoftware ook de tekst voorlezen indien gewenst.

Naast het lezen van cellen laat de brailleleesregel ook toe doorheen het scherm te navigeren. Een gebruiker van een brailleleesregel heeft in de meeste gevallen niets aan een cursor of computermuis om webpagina’s aan te klikken of er doorheen te scrollen. Dat doet hij met knoppen op de leesregel.

 

Welke types brailleleesregels bestaan er?

Elke letter van een woord is 1 braillecel. Het aantal braillecellen bepaalt het type brailleleesregel. De meest gebruikte brailleleesregel bevat 40 cellen. Zo kan een gebruiker dus 40 cellen in eens lezen, waarna hij verder scrolt naar de volgende 40 tekens of cellen. 40 Cellen bieden het nodige comfort aan de doorsnee braillelezer bij het lezen van teksten.

vrouw gebruikt focus 80 blue brailleleesregel

Maar wat met een smartphone of tablet? Een 40-cellige brailleleesregel is veel te groot om in een tas mee te nemen. Daarom zijn er ook 14-cellige en 20-cellige brailleleesregels. Deze connecteren (draadloos) met het mobiele toestel en laat de gebruiker toe ook op verplaatsing de inhoud van de smartphone of tablet te lezen.

Wil je meer weten over hoe een slechtziende of blinde persoon de smartphone gebruikt? Lees dan dit artikel.

Ten slotte zijn er 80-cellige brailleleesregels. Deze leesregels bieden extra comfort bij het lezen omdat je als lezer meer overzicht houdt. Dit type braille leesregel wordt voornamelijk ingezet op het werk.

Meer weten over braille gebruiken op het werk? Lees dan hier verder.

Naast braille lezen kan je met een brailleleesregel in veel gevallen ook braille typen. Zo wordt de brailleleesregel ook een braillenotitietoestel. Aan de hand van een toetsenbord met 8 toetsen typt de blinde gebruiker tekst in brailletekens.

Vooraleer een blinde aan de slag kan met een braille leesregel is het belangrijk het brailleschrift grondig onder de knie te hebben. Hoe je braille aanleert lees je hier.

 

 

Waar koop ik een brailleleesregel?

onderhoud brailleleesregel door Sensotec medewerkerSensotec is gespecialiseerd in braille oplossingen en biedt een ruim aanbod brailleleesregels aan. We hebben een aantal braillekenners in huis die starten met het in kaart brengen van je noden en kennis. Vervolgens test je uitgebreid de verschillende brailleleesregels en kan je de juiste keuze maken. Dankzij onze ruime ervaring met braillegebruikers kunnen we inspelen op specifieke wensen. Denk aan de integratie van je brailleleesregel binnen de bedrijfssoftware of op school.

Ook wanneer jouw brailleleesregel een update of herstelling nodig heeft kan je bij Sensotec terecht. Ons technische team kent alle modellen langs binnen en langs buiten. Voorkomen is echter beter als genezen. Daarom bieden we een jaarlijkse check up aan van jou brailleleesregel. Informeer ernaar!

 

Is er een vergoeding voor de aankoop van een brailleleesregel?

Brailleleesregels worden in de meeste gevallen vergoed door de overheid. We helpen je bij je aanvraag zodat je zo snel mogelijk van start kan gaan.

Contacteer onze braillespecialisten voor meer informatie: sales@sensotec.be

All Rights Reserved to Sensotec ® | Webdesign Webit