fbpx

Het verhaal van Jérôme, een pittige jongeman

Via een videogesprek spreken we met Jérôme, 28 jaar en afkomstig uit Waals-Brabant. Hij vertelt ons hoe hij op jonge leeftijd blind werd en welke hulpmiddelen hij gebruikt. Ook vertelt hij ons over zijn interesses en zijn projecten. Het was een boeiend gesprek dat we graag delen!

Luister naar de podcast versie van zijn verhaal hieronder.

Schooltijd

Jerome begon zijn schooltijd in het regulier onderwijs, maar toen hij 8 jaar was stapte hij over naar het speciaal onderwijs. Als kind kreeg hij namelijk problemen met zijn gezichtsvermogen. Aan het einde van de lagere school ontmoette hij een leerkracht die echt in hem investeerde. Zo typte hij alle lessen op een brailleschrijfmachine. Op 12-jarige leeftijd verloor hij zijn gezichtsvermogen volledig en begon tegelijkertijd in het speciaal voortgezet onderwijs. Daar gingen nieuwe horizonten voor hem open en volgde hij een opleiding tot telefoonreceptionist. Na de middelbare school nam Jérôme drie jaar een pauze om actief na te denken over wat hij in het leven wilde doen. Als 21 jarige kon hij zijn vaardigheden als telefonist inzetten bij een vzw.

De liefde voor braille

Jerome is grote voorstander van braille. Hij leest veel (al voelend) en heeft liever contact met de papieren versie van het boek (braille) dan met een stem die de hele dag in zijn oor praat. Hij is zelfs van plan om in de nabije toekomst het equivalent van 8 koffers vol brailleboeken te lezen en heeft de Odyssee van Homerus al in braille gelezen. Verbazingwekkend, nietwaar?

Voor hem is het zintuiglijke aspect van braille heel belangrijk. Het kostte hem 3 jaar om braille te leren. Net als bij het leren van een nieuwe taal kost het enige tijd om zich aan te passen. Zo begon hij eerst met een eierdoos met 6 vakjes om de tekens op de tast te herkennen.

 

 

Jérôme heeft drie redenen waarom hij van braille houdt:

  1. Braille stelt je in staat je kennis van de grammatica en de Franse taal te versterken.
  2. Braille op papier is niet afhankelijk van technologie en kan niet kapot. Het is een beetje te vergelijken met een traditioneel papieren boek ten opzichte van een e-book.
  3. Bovendien luistert Jerome graag naar klassieke muziek tijdens het lezen van boeken.

Alle voorwerpen in zijn huis zijn gelabeld in braille. Met zijn Perkins brailleschrijver kan hij deze markeringen aanbrengen en zijn weg vinden in zijn dagelijks leven. Daarnaast gebruikt hij ook een brailleleesregel om de inhoud van zijn iPhone te lezen.

Om alle bovengenoemde redenen moedigt Jerome de jonge blinden, die dit lezen, sterk aan om braille te leren.

Zijn betrokkenheid bij verschillende projecten

Jérôme is een heel altruïstisch persoon en hij is bij verschillende verenigingen als vrijwilliger betrokken. Bij de vzw Les Anémones in Grez-Doiceau staat Jérôme in voor het secretariaat en het telefonisch onthaal van oproepen. Deze vzw zorgt voor kansarme jongeren die door de rechter in pleeggezinnen worden geplaatst. Zijn werkplek is aangepast aan zijn situatie (computerprogramma’s, brailleleesregel, enz.). Jérôme is ook vrijwilliger in een architectenbureau dat de toegankelijkheid voor mindervaliden implementeert. Hij helpt om mensen bewust te maken over mindervaliden en met zijn collega’s doen ze rollenspellen om de beste oplossing te vinden voor verschillende soorten handicaps: blindheid, motorische handicap, doofheid, enz.

Visueel beperkt zijn zorgt ervoor dat hij een goed geheugen heeft, bijvoorbeeld voor de formules in een Excel-tabel. Als hij post ontvangt scant hij die met de Kurzweil 1000 software en hij gebruikt ook Jaws om op de computer te werken. Thuis heeft hij de grote brailleprinter Everest en hij stelde zelfs zijn eigen braillelexicon samen zodat hij steeds alles vlot terugvindt.

Zijn interesses in het leven

In zijn vrije tijd luistert Jérôme graag naar klassieke muziek en documentaire podcasts over verschillende onderwerpen. Sinds zijn jeugd is Jérôme ook gepassioneerd door paarden. Hij rijdt paard in een stal voor valide mensen. Tijdens het rijden vindt hij zijn weg in de piste door het tempo van het paard te volgen en zijn passen te tellen.

Sinds een jaar mountainbiket hij bij een validengroep’ met behulp van een tandem en een ziende ploeggenoot die samen met hem fietst. Daarnaast doet Jérôme ook aan judo, gitaar en viool. Jérôme is ook gepassioneerd door thee (een groot consument en kenner) en neemt deel aan workshops theeproeven, georganiseerd door de Club Chahuté in Louvain-la-Neuve. Deze club biedt ook aangepaste activiteiten aan voor slechtzienden en blinden.

Een blik op de toekomst

Het komende jaar wil hij graag de hulp van een geleidehond. Bij een organisatie in Frankrijk kreeg hij al een hond aangeboden, maar er was geen match. Jerome liep sneller dan de hond die hem werd voorgesteld. Na deze ervaring begon Jerome, met de hulp van een vriendin, een gids voor geleidehonden te schrijven.

Jérôme is erg ruimdenkend, hij beleeft zijn blindheid in alle rust en voelt zich niet per se anders dan een ziende persoon. Hij geniet gewoon graag volop van het leven. Zoals je leest is Jérôme vindingrijk en het levende bewijs dat alles mogelijk is, als je er voor openstaat. Jérôme’s advies aan mensen in dezelfde situatie is om ondanks de moeilijkheden te blijven lachen, vooruit te gaan en nooit op te geven.

 

Wil je net als Jérôme de juiste hulpmiddelen gebruiken om onafhankelijk in het leven te staan? Contacteer onze visusconsulenten voor advies: sales@sensotec.be of 050 39 49 49.

Heb je ook een bijzonder verhaal dat je met iedereen wil delen? Dan kan je ons steeds contacteren vision@sensotec.be en wie weet verschijn je ook in deze rubriek.

All Rights Reserved to Sensotec ® | Webdesign Webit