fbpx

Visuele hulpmiddelen voor op het werk

Van slechtziend of blind naar succesvol: Hoe visuele hulpmiddelen op het werk je job toegankelijk maken.

Stel je even voor dat je al jaren een leuke job hebt, maar plots of geleidelijk aan wordt je slechtziend. Een bril of lenzen kunnen je niet meer helpen. Of misschien ervaar je sinds lange tijd een visuele beperking en zoek je voor het eerst een job? Dan is het tijd om visuele hulpmiddelen in te schakelen die je werkplek toegankelijk maken. Gelukkig zijn er heel wat oplossingen die een antwoord bieden op deze uitdaging.

De geschikte visuele hulpmiddelen kiezen voor een werkplek gebeurt op basis van een goede analyse van de omstandigheden en van de noden van de gebruiker. Laat je hierin bijstaan door experts zoals Sensotec.

Op deze pagina gaan we na welke visuele hulpmiddelen op het werk een slechtziende of blinde werknemer kan inzetten om zijn job uit te oefenen en de werkplek toegankelijk te maken.

 

Daylight leeslampenVerlichting

Een goede verlichting van de werkplek is voor iedereen belangrijk. De ogen worden minder vermoeid en de concentratie blijft hoog. Voor een persoon met een visuele beperking is de juiste verlichting essentieel. Een goede verlichting, meestal met daglicht, biedt een hoog contrast en betere leesbaarheid.

Sensotec biedt diverse verlichtingstypes van het merk Daylight aan. Zowel draagbaar als vast. Het is van belang dat het lichtpunt op de juiste manier kan gericht worden en de lichtsterkte en lichtwarmte kan worden afgestemd op de noden. Bepaalde lampen zijn voorzien van een loep om ook beperkte vergroting toe te laten.

Bekijk hier welke verlichting voor de werkplek voor handen is.

 

Sprekende weegschaal in gebruik.Sprekende hulpmiddelen

Denk bij sprekende hulpmiddelen aan hulpmiddelen zoals een sprekende weegschaal voor iemand die in een keuken werkt, een kleurendetector of een sprekende lintmeter voor in het atelier. Deze sprekende hulpmiddelen zorgen ervoor dat een persoon met een visuele beperking niet alleen een administratieve functie kan uitvoeren, maar ook kan worden ingezet in een meer praktische job.

Alle sprekende hulpmiddelen

 

Vergroting

Het vergroten van tekst of andere informatie zorgt ervoor dat die toegankelijk worden.

Eschenbach loep in gebruik om factuur te lezen.Optische vergroting

Het begint bij optische vergroting. Denk daarbij aan een loep (met of zonder licht) die 2 tot 5 x vergroot.  Zo’n loep heeft een gebruiker snel bij de hand en kan overal worden ingezet. Het bekende merk Eschenbach biedt hoogkwalitatieve en praktische optische loepen.

Er kan ook gekozen worden voor een ander beeldscherm. Bijvoorbeeld een extra grote model voor wie meer vergroting nodig heeft, of voor wie last heeft van kokerzicht, een bijkomende optische loep.

Voor slechtziende medewerkers die meer vergroting nodig hebben zijn er de digitale vergrotingsapparaten.

 

Digitale vergroting

Een elektronische loep of beeldschermloep kiezen doe je op basis van de noden van de gebruiker.

Een beeldschermloep gebruiken

Er zijn draagbare modellen die je makkelijk meeneemt op de werkvloer en overal kan inzetten. Denk maar aan een magazijnmedewerker of advocaat die zich vaak verplaatst naar de rechtbank.

Daarnaast zijn er tafelmodellen die een vaste plek krijgen en waaronder je documenten kan plaatsen om ze te vergroten. Bepaalde modellen laten je ook toe objecten op afstand te vergroten of de camera te gebruiken als spiegel.

Voor slechtzienden die dat nodig hebben is het mogelijk een elektronische loep in te zetten met spraakweergave. De voorleesstem ondersteunt het lezen en maakt het minder intensief.

Sensotec verdeelt de gerenommeerde merken: Reinecker, Humanware, LVI en Freedom Scientific.

Dit artikel helpt je de juiste beeldschermloep te kiezen: Hoe kies ik een beeldschermloep?

Vergroting van het presentatiescherm

Het digitale presentatiescherm is in heel wat bedrijven aanwezig. Het is een handige tool om alle collega’s in een vergaderzaal of auditorium te informeren. Voor een slechtziende is deze informatie helaas niet zichtbaar. Dan is de my Board Buddy GO het ideale hulpmiddel. In combinatie met de my Board Buddy app kan de slechtziende medewerker de informatie op het presentatiescherp op zijn tablet vergroten en van de nodige contrasten voorzien. Deze nieuwe technologie maakt zo ook de vergaderzaal of het auditorium toegankelijk.

Hoe het werkt bekijk je hier. Dit is in een schoolsetting, maar het principe blijft hetzelfde.

 

Vrouw werkt aan computer met toetsenbord met vergrote knoppen.

Voor computergebruik

Om de computer toegankelijk te maken is het handig te werken met een toetsenbord waarbij de tekens vergroot worden weergegeven. Je kan ook kiezen voor een ander contrast zoals geel met zwarte letters. Om de zichtbaarheid nog te verbeteren kan je ook een LED-lampje aan je toetsenbord toevoegen.

Om de computer toegankelijk te maken is aangepaste software essentieel. Sensotec is exclusief invoerder van de vergrotings- en OCR-software (software voor tekstherkenning) Zoomtext van Jaws en verdeelt ook SuperNova van Dolphin. Sensotec is bovendien expert in de integratie van dergelijke software in de bestaande digitale bedrijfsomgeving. Lees hier meer over het toegankelijkheidsonderzoek van de digitale werkomgeving die Sensotec aanbiedt.

 

Voorlezen

In sommige situaties is het voor mensen met een visuele beperking niet haalbaar om alles zelf te lezen. Gelukkig kan een draagbaar voorleestoestel, zoals de Orcam My Eye, hierbij een oplossing betekenen. Sensotec zette in samenwerking met het UWV in Nederland een pilotproject op om de Orcam MyEye in te zetten op de werkvloer. In deze video zie je hoe een slechtziende keukenmedewerker en een blinde dierenartsassistente met behulp van dit slimme apparaat hun werk kunnen uitvoeren.
Wil je weten wat de Orcam MyEye voor jou kan betekenen? Neem dan contact op met onze visusspecialisten.

 

man gebruikt brailleleesregel in combinatie met laptopBraille

Voor wie gebruik maakt van braille om teksten toegankelijk te maken zijn er heel wat mogelijkheden door het gebruik van een brailleleesregel. Sensotec staat ook in voor de opleiding om de brailleleesregel en de bijhorende software te gebruiken.

Lees ons artikel over ‘Braille op het werk’.

 

 

Je leest het, er zijn heel wat mogelijkheden om slechtziende of blinde medewerkers in te zetten op de werkvloer. Hun beperking zal niet verdwijnen door visuele hulpmiddelen op het werk in te zetten, maar ze zijn minder beperkt in hun werkzaamheden. Dit maakt van hen een uitstekende werkkracht die je graag in je team wilt.

Wil je meer weten over oplossingen voor slechtziende medewerkers op de werkvloer?
Aarzel niet onze experten voor de werkplek te contacteren voor meer informatie en een persoonlijke analyse van jouw situatie.

Neem contact op via sales@sensotec.be of 050 39 49 49.

All Rights Reserved to Sensotec ® | Webdesign Webit