Diabetische retinopathie
Wat is het?
Diabetes kan ernstige schade aan de ogen veroorzaken, een aandoening die bekend staat als diabetische retinopathie (DRP). Deze aandoening treedt op wanneer een hoge bloedsuikerspiegel de bloedvaten in het netvlies, het lichtgevoelige deel van het oog, beschadigt.
Indien onbehandeld, kan diabetische retinopathie leiden tot blindheid. De meerderheid van de mensen die langer dan tien jaar diabetes hebben, ontwikkelt echter deze complicatie en in 90% van de gevallen kan een goede behandeling en regelmatige oogcontrole zorgen voor een aanzienlijke verbetering van de situatie.
Diabetes kan het netvlies in verschillende mate aantasten:
- Licht: er verschijnen kleine zwellingen op de fijne bloedvaten van het netvlies.
- Matig: de bloedvaten die het netvlies voeden raken geleidelijk geblokkeerd.
- Ernstig: veel bloedvaten zijn geblokkeerd, waardoor verschillende netvliesgebieden geen zuurstof krijgen. Als reactie hierop probeert het lichaam nieuwe bloedvaten aan te maken om deze gebieden van zuurstof te voorzien.
- Proliferatief: In dit vergevorderde stadium leiden signalen van het netvlies tot de vorming van nieuwe bloedvaten. Deze nieuwe bloedvaten zijn erg delicaat. Omdat hun wanden dun en kwetsbaar zijn Hoewel deze bloedvaten niet direct symptomen of gezichtsverlies veroorzaken, , kan een breuk en lekkage van bloed leiden tot ernstig gezichtsverlies of zelfs blindheid.
Oog met diabetische retinopathie
Symptomen van diabetische retinopathie
De symptomen van diabetische retinopathie zijn:
- Vlekken zien
- Slecht en wazig zicht
- Een schaduw in je gezichtsveld
- Vervormd zicht
- Dubbel zicht
- Pijn in de ogen
- Fletse kleuren
- Slecht zien in het donker
Zicht zonder beperking. ©brailleliga
Zicht aangetast door glasvochtbloeding
bij diabetische retinopathie ©brailleliga
Behandeling van diabetische retinopathie
Er bestaat geen wondermiddel voor diabetische retinopathie, maar er zijn veel behandelingen die je symptomen kunnen verlichten.
De beste aanpak is om je ogen regelmatig te laten onderzoeken en een aangepaste behandeling te volgen. Als je diabetes hebt, is het essentieel om regelmatig je ogen te laten testen om tekenen van diabetische retinopathie op te sporen.
Aarzel niet om dit met je arts of specialist te bespreken. Daarnaast draagt een gezonde levensstijl bij aan de gezondheid van je ogen.
Dagelijks leven met diabetische retinopathie
De informatie hierboven is bedoeld om je een basiskennis over de ziekte te bieden. Deze webpagina is echter geen vervanging voor medisch advies.
Raadpleeg je arts voor meer informatie.
In onze webshop vind je heel wat visuele hulpmiddelen die comfortabel leven met diabetische retinopathie mogelijk maken.
Wens je persoonlijk advies? Contacteer dan onze visusexperten om de mogelijkheden te bespreken via sales@sensotec.be of 050 39 49 49.