null
Oplossingen voor een visuele uitdaging!
Vlaams (BE)

Braille op school

Een blinde of ernstig slechtziende leerling moet vaak beroep doen op braille om toegang te krijgen tot tekst en pc. Het aanleren van braille vraagt heel wat geduld, maar eens de leerling dit onder de knie heeft gaat een wereld aan mogelijkheden open.

Elke beginnende braillegebruiker leert braille schrijven met een brailleschrijfmachine zoals een Perkins of Tatrapoint. Dit zijn heel eenvoudige ‘typmachines’ die elke beginnende brailleschrijver kan hanteren om het brailleschrift te leren typen.

Braillenotitietoestel

Eens de basis gekend is, kan de leerling overstappen op een braillenotitietoestel. Dit is een klein, draagbaar toestel dat we het best kunnen omschrijven als een tablet met ingebouwde braille en spraakweergave dat zowel door de ziende leerkracht als de niet-ziende leerling kan bediend worden.

De braillecellen worden heel wat kleiner en het toestel beschikt over een scherm. Dit is dus een notitietoestel en tablet in één. Daardoor is er ook een visuele output dat bruikbaar is voor ziende leerkrachten en het kan overal meegenomen worden. De BrailleNote Touch is het ideale opstapje tot de brailleleesregel.

Jongen gebruikt braille in de klas
Tiener gebruikt brailleleesregel in de klas

Brailleleesregel

De brailleleesregel is hét aangewezen toestel voor zowel beginnende als ervaren braillegebruikers. Dit toestel wordt aangesloten op de pc, tablet of smartphone en geeft in braille weer wat er op het scherm verschijnt. Brailleschrift is voor je blinde leerling onontbeerlijk om goed te leren lezen, correct te leren spellen en om een woordbeeld te ontwikkelen.

Afhankelijk van de gewenste gebruikservaring en leessnelheid kan gekozen worden uit verschillende merken en formaten. Voor schoolgebruik raden we meestal de 40-cellige brailleleesregel aan.

Een brailleleesregel wordt gecombineerd met software die de informatie op het scherm weergeeft op de brailleleesregel. Om meer te weten over de softwarepakketten voor braillegebruikers klik hier.

Educatief materiaal in relief

Voor aanbieden van educatief materiaal zoals tekeningen, kaarten,… maak je gebruik van een reliëftekening. Een reliëfoven verwarmt een tekening of print op zwelpapier en zet deze om in een voelbare, traceerbare tekening in reliëf. Zo wordt het mogelijk een abstract voorwerp tastbaar te maken. 

Een alternatief op de zweloven is de Tactonom Reader. Dit apparaat werkt eveneens met relieftekeningen, maar voegt daar intelligentie aan toe. Zo beschrijft hij wat je aanduidt en kunnen 3D figuren toegevoegd worden om een extra dimensie te bieden. 

Brailleschrift is voor je blinde leerling onontbeerlijk om goed te leren lezen, correct te leren spellen en om een woordbeeld te ontwikkelen.

Sensotec is specialist op vlak van brailleoplossingen voor de beginnende tot de meest ervaren braillegebruiker. We hebben braillekenners in huis die je graag met raad en daad bijstaan. Aarzel dus niet contact op te nemen via sales@sensotec.be.