Braille op het werk
Braille is een belangrijk hulpmiddel voor blinden om toegang te krijgen tot de arbeidsmarkt. Met dit artikel willen we je de mogelijkheden voorstellen.
Wat zijn de voordelen van braille op het werk?
Braille wordt door braillegebruikers voornamelijk ingezet in een administratieve werkomgeving. Braille betekent een sleutel tot de werkvloer en zorgt ervoor dat de blinde of sterk slechtziende werkzoekende veel meer kansen krijgt op de arbeidsmarkt. Met een brailleleesregel worden heel wat jobs mogelijk: van secretariaatswerk, receptionist, telefonist, … over advocaten, cultuurmedewerkers, IT’ers, accountmanagers of productontwikkelaars.
Lees de getuigenissen van Bart en Kristina over de impact van braille op hun werk.
Braille bevordert de zelfstandigheid van werknemers met visuele beperkingen. Ze kunnen onafhankelijk informatie verwerken, aantekeningen maken en documenten opstellen zonder voortdurend hulp te hoeven vragen. Dankzij een brailleleesregel is het mogelijk informatie van een computerscherm om te zetten in brailleschrift. Bovendien gebruikt men de brailleleesregel ook voor het navigeren doorheen het scherm. Want als je het niet ziet, dan is een computermuis geen optie.
Meer weten over hoe de brailleleesregel werkt? Lees dit artikel.
Welke brailleleesregel kiezen voor het werk?
In een administratieve werkomgeving wordt door blinde medewerkers vaak beroep gedaan op een 80-cellige brailleleesregel. Deze brailleleesregels laten toe langere woordcombinaties te lezen en zijn extra handig bij het gebruiken van rekenbladen zoals Excel. Getallen en cellen kunnen na elkaar gelezen worden wat voor meer overzicht zorgt.
Naast de tachtigcellige brailleleesregel wordt ook de veertigcellige brailleleesregel ingezet op de werkvloer. Die is qua formaat iets compacter en leent zich uitstekend voor tekstverwerking.
Een brailleleesregel met bijhorende software integreren in de softwareomgeving van je bedrijf vraagt om specifieke technische kennis.
Hiervoor doe je beroep op Sensotec.
Hoe helpt Sensotec met je brailleleesregel op het werk?
Toegankelijkheidsonderzoek van de digitale werkomgeving: We komen langs op je werkplek en maken een studie van de noden: Met welke softwarepakketten wordt gewerkt? Wat is jouw specifieke takenpakket? Hoe ziet jouw werkomgeving eruit?
Rapport over de geschikte hulpmiddelen: In een uitgebreid rapport formuleren we jouw noden en de bijpassende hulpmiddelen. Dit rapport gebruik je om bij de vdab in aanmerking te komen voor de terugbetaling van arbeidsgereedschap.
Installatie en integratie: Na het akkoord van de VDAB over de vergoeding komen we langs op je werkplek om de hulpmiddelen te installeren en te integreren met de digitale omgeving van het bedrijf. We schrijven ook de nodige scripts om de integratie feilloos te laten verlopen.
Nazorg en onderhoud: Na je aankoop houden we contact:
- Hulpmiddelen, zoals een brailleleesregel, die intensief worden gebruikt vragen om regelmatig onderhoud. Bekijk het als het jaarlijkse onderhoud van een wagen. Sensotec biedt een onderhoudspakket aan zodat je steeds op je brailleleesregel kan rekenen.
- Productenten van schermuitleessoftware zoals SuperNova, Jaws en Fusion komen met regelmatige updates en optimalisaties. Sommige updates vragen een aanpassing aan de integraties die eerder werden ingesteld.
- Wijzigingen in de programma’s van je bedrijf, zoals een nieuw CRM systeem, zorgen ervoor dat ook de instellingen van je schermuitleessoftware een update nodig heeft.
Wil je meer informatie over Sensotec jou verder kan helpen op je (toekomstige) werkplek?
Aarzel niet onze braillespecialisten te contacteren. We staan voor je klaar! Mail naar: sales@sensotec.be .