Geschiedenis

tijdslijn Sensotec

2020 – Partnerschap Lexima & lancering Boekies, Bouw! en BLOON
Falk Beerten, eigenaar van Sensotec, neemt per januari 2020 het management van Lexima over van voormalig eigenaar Harry Kleintjens. Sensotec en Lexima blijven zelfstandig opereren. Natuurlijk wordt er gezocht naar synergieën. Zo kan het Vlaamse R&D-team mee de schouders zetten onder de Nederlandse productontwikkelingen. Vlaanderen kan dan weer wat opsteken van de Nederlandse inspanningen en expertise op het vlak van preventie, behandeling en de integrale aanpak van leesproblemen en lanceren in de lente van 2020 met de producten Bouw!, BLOON en Boekies.

 

2019 – Nieuwe ontwikkelingen: webapp’s Alinea & K3000
Omdat Chromebooks snel aan populariteit winnen, wordt het belangrijk in te zetten op digitale tools die altijd en overal beschikbaar zijn, ongeacht het platform. Het Sensotec R&D team ontwikkelde in aanloop van de webapp’s eerst de browser extensie Web2Speech die alle Chrome webpagina’s, Google Docs en zelfs de mailtjes in Gmail voorleest. Kort daarna lanceert, in dezelfde vernieuwde en uiterst gebruiksvriendelijke design, de webapp voor het lezen en werken in PDF’s (en KES-documenten).

 

2018 – Op naar de mainstream markt
Eind 2017 wonnen we een eerste grote mainstream openbare aanbesteding voor de ontwikkeling van een woordvoorspeller, initieel een product voor mensen met dyslexie, als algemene schrijfhulp voor iedereen. Begin 2018 volgde een tweede mainstream aanbesteding van de Koninklijke Bibliotheek van Nederland. We startten met de ontwikkeling van een ebook- en audio app die het de bibliotheek in de toekomst mogelijk zal maken alle uitleningen van ebooks efficiënt en klantvriendelijk te organiseren. Zo brengen we onze expertise, waar we al meer dan 30 jaar aan bouwen binnen de niche van hulpmiddelen voor mensen met visuele en leesproblemen, naar de reguliere markt waar onze ontwikkelingen welkom zijn om de uitdagingen van de toekomst mee te ondersteunen.

In 2018 werd de de KNFB Reader app, ontwikkeld in 2014 als lees-app voor mensen met een visuele beperking, uitgebreid voor gebruik door mensen met een leesprobleem maar ook professionelen.

 

2017 – Lancering Alinea en Lezergame
2017 was een topjaar qua lanceringen. We brachten 2 nieuwe producten uit: de compenserende lees-en schrijfsoftware Alinea & de educatieve game Lezergame die leestraining geeft aan jonge kinderen en vertraagde lezers. De game werd ontwikkeld in samenwerking met Martine Ceyssens (logopediste en auteur van “Mijn kind heeft dyslexie”).  Alinea is de uitbreiding op en opvolger van WoDy. Alinea wordt één van onze internationale toppers die onze groei mee zal realiseren.

 

2017 – Overname Online Daisy activiteiten van Pyxima
Sinds 2011 legden we ons met succes toe op de ontwikkeling van Daisy-apps voor iOS. Dit in samenwerking met het Belgisch bedrijf Pyxima dat zich focuste op de ontwikkelingen voor Android klanten en de server ondersteuning. Op 31 maart 2017 namen wij het volledige Online Daisy platform, Europese marktleider in dit segment, van Pyxima over. Zo hebben wij  nu alles zelf in handen: serverondersteuning, iOS & Android app ontwikkeling en  commercialisatie.

Online luisterlezen is wereldwijd sterk groeiend. Blinden, slechtzienden, anderstaligen, mensen met dyslexie genieten allemaal van het luisteren naar hun boeken, tijdschriften of kranten op hun pc, tablet, smartphone of Daisy-speler. Met zo’n 150.000 actieve gebruikers is Online Daisy  niet alleen  in België (via de anderslezen app) marktleider, maar ook in Zweden, Finland en Noorwegen.

 

2016 – Low Vision International
LVI (Zweden) besliste begin 2016 de operationele activiteiten van LVI België te staken. Wij kregen de opportuniteit om exclusieve LVI verdeler te worden voor België. Dat was een mooie uitbreiding op ons bestaande gamma.

 

2016 – Leuven Inc. Award
In februari 2016 organiseerde men voor de tweede maal de prestigieuze prijs “Leuven Inc. Award”, een prijs voor projecten die bijdragen tot het promoten, stimuleren en realiseren van competitief en sociaal ondernemerschap in Vlaanderen. Wij ontvingen de prijs als benchmark voor competitief ondernemerschap in een sociale context met de ontwikkeling van de KNFB Reader.

 

2014 – KNFB Reader app
In september 2014 lanceerden we de KNFB Reader app voor iOS die via OCR (optical character recognition) snel en efficiënt elke tekst voorleest of beschikbaar maakt in braille. Je hoeft alleen maar een foto te nemen of je document te openen.  De KNFB Reader was het eerste wereldwijd beschikbare Sensotec product en dat was meteen een ongelooflijk succes. Onze app werd drie opeenvolgende jaren (2014, 2015 en 2016) bekroond tot winnaar van de Golden Apple Award voor de “Best Assistive iOS app” voor mensen met een visuele beperking. Sindsdien lanceerden we de KNFB Reader ook voor Android en Windows en werd de app uitgebreid voor gebruik door mensen met een leesprobleem en professionelen.

 

2013 – Freedom Scientific
Als jarenlange trouwe klant van Freedom Scientific kwamen we in 2013 tot een overeenkomst om exclusieve Freedom Scientific verdeler te worden. Andere Belgische Freedom Scientific klanten worden sindsdien door ons bediend.

 

2012 – Overname Sensotec
In 2012 zette Luc Desmet, toenmalig CEO en oprichter van Sensotec, een stapje terug om het wat rustiger aan te kunnen doen.  De opvolging werd verzekerd door Falk Beerten die als vertegenwoordiger van Skiobe bvba de totaliteit van de Sensotec aandelen overnam. Deze overname garandeerde de continuïteit en onafhankelijkheid van ons bedrijf.

 

2010 – Unizo: meest creatieve onderneming
Wij werden in 2010 door Unizo Noord-West-Vlaanderen uitgeroepen tot mees creatieve ondernemer van het jaar. De jury uitte hun waardering voor onze activiteiten met een duidelijke maatschappelijke betekenis en toekomstvisie.

 

2010 – Verhuis hoofdkantoor naar Jabbeke & opening vestiging in Wallonië
Door de mooie groei die wij in de jaren 2000 realiseerden werd het toenmalig kantoor te klein. In februari verhuisde onze Waalse vestiging naar een ruimer, goed bereikbaar kantoor in hartje Namen. In augustus was het de beurt aan het hoofdkantoor dat van Varsenare naar het huidige kantoor in Jabbeke verhuisde en zich zo verzekerde van om en bij de 2500 m² kantoor en opslagruimte.

 

2009 – Overname Data Braille Service & opening vestiging Antwerpen
In 2009 namen we de activiteiten van Data Braille Service, een gekend producent en verdeler van hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden met een sterke aandacht voor klantenservice, over.

Eveneens in 2009 startten we met het nieuwe kantoor in Hoevenen zodat we beter bereikbaar werden voor onze klanten in regio Antwepen en Vlaams-Brabant.

 

2003 – Verruiming aanbod voor mensen met dyslexie
In 2003 breidden we ons productaanbod uit met hulpmiddelen voor mensen met leesproblemen zoals dyslexie. Ook de lokalisatie, vertaling van software en aanpassing aan de lokale noden van gebruikers zoals bijv. Kurzweil 1000 & 3000, werd een speerpunt. Dit groeide uit na verloop van tijd uit tot co-development waarbij het Sensotec R&D team in samenwerking met Kurzweil Education nieuwe producteigenschappen definieerde en ontwikkelde. Deze lokalisaties, ontwikkelingen en de disbtributie ervan beperkten zich niet tot onze landstalen of -grenzen, maar werden uitgerold in heel wat meer talen en landen zowel binnen als buiten de grenzen van Europa.

 

1990 – Verruiming aanbod voor slechtzienden
Na een gestage groei in het aanbod en het aantal medewerkers werd het bestaande gamma aan eigen producten en producten van andere producenten in 1990 uitgebreid van hulpmiddelen voor blinden naar hulpmiddelen die ook geschikt waren voor slechtziende mensen. De sterke dienstverlening aan klanten was toen maar is ook nu nog ons handelsmerk.

 

1986 – Ontstaan Sensotec
Onze roots zijn terug te vinden in het Koninklijk Medisch Pedagogisch Instituut voor blinde, slechtziende, dove en slechthorende leerlingen “Spermalie”. Geïnspireerd door de technologische evolutie in de jaren ’80 wilde het instituut hun leerlingen meer en betere hulpmiddelen aanbieden om tekst en communicatie toegankelijker te maken. De vraag naar dergelijke hulpmiddelen bestond uiteraard ook buiten de muren van het instituut en zo zag Sensotec in 1986 het levenslicht als coöperatieve vennootschap (CV) opgericht door enkele private investeerders. De bedrijfsmissie was het onderzoek naar en de ontwikkeling & productie van hulpmiddelen voor mensen met een sensoriële handicap. Eén van de eerste realisaties was de Braildec die braille decodeert en omzet naar leesbaar schrift (zwartschrift) voor ziende mensen.

All Rights Reserved to Sensotec ® | Webdesign Webit