Het verhaal van Sensotec start in 1986. Onze oprichter, Luc Desmet, merkt dat de technologische ontwikkelingen van de jaren ’80 een grote impact kunnen hebben op het leven van de leerlingen bij het instituut ‘Spermalie’ (Instituut voor blinden, slechtzienden, doven en slechthorenden). De mogelijkheden om tekst en communicatie toegankelijk te maken voor blinden en slechtzienden nemen sterk toe. Vanuit de wens deze mogelijkheden ook buiten het instituut beschikbaar te maken ontstaat Sensotec.
Onderzoek, ontwikkeling en productie van hulpmiddelen voor mensen met een visuele handicap staan van in het begin centraal. Een ideale basis om dé beste oplossingen voor onze klanten te creëren. Na enkele jaren breidt het aanbod uit naar hulpmiddelen voor slechtzienden en het verdelen van producten van andere aanbieders.
In 2003 nemen we een nieuwe stap. Vanuit alle opgebouwde kennis ontwikkelt het R&D-team een aanbod voor mensen met leesproblemen zoals dyslexie. Nieuwe software zoals Kurzweil 1000 en 3000 wordt ontwikkeld en die vindt afnemers, zowel binnen als buiten de Europese grenzen.
In 2009 en 2010 investeren we in diverse lokale vestigingen zodat we onze klanten nog meer persoonlijk kunnen begeleiden. Op vandaag zijn er 3 vestigingen: Namen, Hoevenen en Jabbeke. Het kantoor in Jabbeke is meteen ook ons hoofdkantoor en magazijn. Daarnaast wordt Data Braille Service overgenomen om de dienstverlening voor Braille nog te verdiepen.
Alle inspanningen worden in 2010 beloond met de prijs voor ‘Meest creatieve onderneming’ in Noord-West-Vlaanderen van Unizo.
In 2012 doet onze toenmalige CEO en oprichter, Luc Desmet, een stapje opzij en wordt Sensotec overgenomen door Falk Beerten. Zo verzekeren we de Sensotec klanten van een stabiele en betrouwbare partner in hun levensverhaal.
Dit is meteen ook het startschot van een aantal lanceringen en overnames:
2020 is voor Sensotec op vele vlakken een cruciaal jaar. Door overnames en een verdere professionalisering beschikken we nu over een ruim assortiment om voor elke klantenvraag een oplossing te bieden.
De overname van ‘Lexima-Reinecker vision’, verdeler van visuele hulpmiddelen in Nederland, versterkt de marktpositie van Sensotec ook bij de Noorderburen.
De overname van het Nederlandse ‘Solutions Radio’ betekent een verdere uitbreiding van het aanbod. Zo wordt o.a. TV-ondertiteling ook beschikbaar voor mensen met een visuele beperking.
Vanaf 2023 schrijven Sensotec Visus België, Lexima-Reinecker vision en Solutions Radio onder de gezamenlijke merknaam ‘Sensotec’ verder aan het verhaal. Oplossingen bieden voor jouw visuele uitdaging staat daarbij nog steeds centraal.