fbpx

Softwareoplossingen voor slechtziende en blinde leerlingen

Slechtziende en blinde leerlingen kunnen diverse software gebruiken om de lessen te volgen en in te studeren.

Welke software er gekozen wordt hangt af van de noden van de leerling.

  • meisje bekijkt laptop met supernova vergrotingDe meeste slechtziende leerlingen gebruiken:
    • software met vergroting, met of zonder spraak
    • tekstherkenningssoftware: om gedrukte tekst om te zetten in toegankelijke digitale tekst
  • Blinde of zeer slechtziende leerlingen doen beroep op:
    • tekstherkenningssoftware om gedrukte tekst en ontoegankelijke documenten of beeldbestanden om te zetten in toegankelijke digitale tekst
    • schermuitleessoftware waardoor je scherminhoud wordt uitgelezen via spraak of wordt weergegeven op een brailleleesregel.

Sensotec biedt de keuze tussen 2 merken: Freedom Scientific (Zoomtext, Jaws, Fusion) en Dolphin (Supernova en Dolphin screenreader). Welk merk je kiest is een persoonlijke voorkeur, ze verschillen wat op vlak van vormgeving en sneltoetsen, maar beide pakketten bieden in grote lijnen dezelfde functies.

Vergroting zonder spraak

logo's zoomtext en supernova magnifierWerk je veel en langdurig met de muis en heb je geen behoefte om tekst te laten voorlezen, dan is vergrotingssoftware zonder spraakweergave de geschikte oplossing: de tekst wordt vergroot, het contrast versterkt en cursor en muis worden beter zichtbaar. Hier kun je kiezen tussen ZoomText magnifier en SuperNova magnifier. Hier kun je zowel met de muis als met sneltoetsen aan de slag.

 

Vergroting met spraak

logo's zoomtext magnifier and speech en supernova magnifier and speech

Moet je heel sterk vergroten en wil je je ogen wat meer rust gunnen, dan is het misschien aangewezen om je pc de tekst op het scherm niet enkel te laten vergroten maar ook te laten voorlezen. ZoomText Magnifier/Reader en SuperNova Magnifier & Speech zijn allebei vergrotingsprogramma’s met spraakondersteuning. Hier kun je zowel met de muis als met sneltoetsen aan de slag.

 

Vergroting, spraak en braille

logo's fusion en supernova maginfier and screenreaderWerk je nog af en toe met vergroting maar heb je het voorlezen of de brailleweergave minstens even hard nodig, wordt het gebruik van een muis erg moeilijk en moet je meer bewerkingen via je toetsenbord uitvoeren, dan is een schermuitleesprogramma met vergrotingsfuncties wellicht een goede keuze. Dit programma is bruikbaar door zowel slechtziende als blinde gebruikers en dus ook voor leerlingen die het zicht verliezen. Je kunt dit pakket ook uitbreiden met een brailleleesregel. Je kunt aan dit pakket ook een brailleleesregel toevoegen. Bij ons kun je kiezen tussen Fusion en SuperNova Magnifier & Screenreader. Naast vergroting, contrast en spraak kun je hier dus ook met braille aan de slag.

 

Spraak en braillelogo's jaws en screenreader

Heb je geen zicht of onvoldoende restzicht om het scherm te gebruiken, dan kies je best voor een schermuitleesprogramma. Dit programma biedt spraak- en/of brailleweergave en laat je toe alle pc-bewerkingen vanaf het toetsenbord uit te voeren. Bij ons kan je kiezen tussen Jaws en Dolphin ScreenReader.

 

ZoomText of SuperNova uitproberen?

Op onze website kun je een gratis testversie van zowel ZoomText, SuperNova, Fusion, Dolphin screenreader als Jaws downloaden. Opgelet: start deze pakketten niet tegelijk op! Heb je vragen, dan kun je steeds bij onze consulenten terecht. Ga naar onze softwareoplossingen

Tekstherkenningssoftware

Voor wie geen zicht of onvoldoende restzicht heeft om gedrukte documenten te lezen voor wie vaak te maken heeft met ontoegankelijke digitale teksten of beeldbestanden is tekstherkenningssoftware heel handig. Scan het document in en vergroot het op je scherm en/of laat het voorlezen en/of op de brailleleesregel weergeven. Sensotec biedt hiervoor 2 programma’s aan: Omnipage Ultimate en Kurzweil 1000.

 

Wil je weten met welke apparatuur al deze software kan gecombineerd worden op school? Vraag meer info aan onze visusconsulenten via sales@sensotec.be. Zij zijn gespecialiseerd in oplossingen voor schoolgaande leerlingen en studenten.

All Rights Reserved to Sensotec ® | Webdesign Webit