fbpx

Het belang van adequate verlichting voor slechtziende en blinde leerlingen

Een goed verlicht klaslokaal is van onschatbare waarde voor de leerervaring van alle leerlingen, maar het belang ervan is nog groter voor slechtziende en blinde leerlingen.
Zorgen voor adequate verlichting in klas voor deze specifieke groep leerlingen kan je doen aan de hand van deze tips.

Aanpassingsmogelijkheden

Elke leerling met een visuele beperking is anders en afhankelijk van de situatie en de aard van de activiteit kan er nood zijn aan een ander type verlichting. Bespreek daarom met de leerling en zijn begeleider wat de noden zijn en test in het lokaal uit waar de leerling het meeste comfort ervaart

Dimbare verlichtingssystemen of aanpasbare lampen kunnen het mogelijk maken om de verlichting aan te passen aan specifieke behoeften.

TIP: Er bestaan ook verplaatsbare lampen die je op de lessenaar plaatst om bijkomend het werkoppervlak uit te lichten.

 

verlichting in de klas

 

klas met ramen

Lichtintensiteit

Een belangrijk aspect waarmee rekening moet worden gehouden, is de intensiteit van het licht. Voor slechtziende en blinde leerlingen is voldoende helderheid essentieel om visuele informatie te kunnen waarnemen. Een gelijkmatige verspreiding van licht over het hele klaslokaal voorkomt schaduwen en vermindert vermoeidheid van de ogen.

Let wel, sommige leerlingen worden dan weer verblind door helder licht en varen beter bij een matige lichtintensiteit.

Overweeg ook de mogelijkheid van gordijnen of een scherm om met de lichtintensiteit te spelen.

TIP: Vermijd te werken met een projector. Hiervoor moet het lokaal verduisterd worden. Dan wordt het voor deze leerling onmogelijk nog informatie te lezen aan zijn lessenaar. Gebruik liever een smartboard. Zo blijft het scherm leesbaar ook als de verlichting aan blijft.

 

Kleurtemperatuur

De kleurtemperatuur van het licht heeft ook een aanzienlijke impact. Koelere kleurtemperaturen, zoals daglicht of wit licht, kunnen helpen om details beter waar te nemen en de alertheid te verhogen. Warmere kleurtemperaturen kunnen daarentegen een rustgevend effect hebben en vermoeidheid verminderen.

TIP: Er bestaan verlichtingsarmaturen die diverse kleurtypes aanbieden. Zo kan je met de kleurtemperatuur variëren afhankelijk van de omstandigheden of de activiteit. Je plaatst zo’n lamp op de lessenaar van de leerling voor de grootste impact.

 

Impact op de leerervaring

Kind in klas met visuele beperking Een adequaat verlicht klaslokaal verbetert niet alleen de toegang tot informatie voor slechtziende en blinde leerlingen, maar het kan ook het zelfvertrouwen vergroten en bijdragen aan een gevoel van inclusie. Goede verlichting kan het verschil maken tussen het succesvol beleven van een les en een gevoel van isolement en frustratie.

 

Kortom, het belang van een adequate verlichting voor slechtziende en blinde leerlingen kan niet worden overschat. Door te investeren in de juiste verlichtingsinfrastructuur en aandacht te besteden aan de specifieke behoeften van deze leerlingen, kan elke school een omgeving creëren die gelijke kansen biedt en het potentieel van elke leerling maximaliseert.

 

Meer weten over leerhulpmiddelen voor slechtziende en blinde leerlingen?
Informatie over vergroting, braille en andere oplossingen op school lees je hier:

Wens je meer te weten over de verschillende mogelijkheden om de verlichting in een klaslokaal te optimaliseren voor een leerling?
Aarzel niet onze schoolexpert te contacteren. Samen zoeken jullie naar de beste oplossing.
Mail naar sales@sensotec.be of bel 050 39 49 49.

All Rights Reserved to Sensotec ® | Webdesign Webit