fbpx

Alles wat je moet weten om een beeldschermloep te kiezen

Een beeldschermloep of elektronische loep is een hulpmiddel voor slechtzienden en geeft je opnieuw toegang tot de inhoud van je boeken, tijdschriften, kranten of recepten. Laat je zicht je niet langer toe documenten te lezen of foto’s te bekijken? Helpt een bril je niet meer? Goed nieuws, er bestaan oplossingen om te vergroten. 

Met dit apparaat kan je als slechtziende de tekst en het beeld van je documenten naar wens vergroten. Met een beeldschermloep kun je ook de kleine lettertjes van een tekst lezen en de details van een foto comfortabel waarnemen zonder je ogen te belasten. In deze blog helpen we je een beeldschermloep kiezen en bespreken we enkele topmodellen.  

Wat is een beeldschermloep? Hoe werkt het 

Een beeldschermloep (ook wel elektronische loep of video-loep genoemd) is een apparaat met een high-definition (HD) camera en een helder scherm. De camera vergroot het ontvangen beeld en geeft het weer op het scherm door middel van digitale zoom. Zo is er geen kwaliteitsverlies en blijft alles haarscherp.  

Vaak hebben beeldschermloepen leeslijnen of -tekens in de vorm van een filter op het scherm om gemakkelijker de weg door de tekst te vinden. De schermweergave kan ook worden ingesteld op natuurlijke kleur of kleurcontrastmodus (bijvoorbeeld blauw en geel).  

Om de loepen makkelijk te kunnen gebruiken als slechtziende, hebben ze slechts enkele grote en herkenbare knoppen. Sommige modellen hebben een aanraakscherm met een aangepast menu voor gebruikers met een verminderd gezichtsvermogen.  

Kortom, met een beeldschermloep kan je overal terecht en vergroot je zelfstandigheid. 

Omdat je je misschien afvraagt welke loep je het beste kan kopen helpen we je een handje. Wil je persoonlijk advies, dan staan onze visus consulenten voor je klaar. 

1 – Een elektronische loep voor thuis – tafelmodel

Raadpleeg je thuis regelmatig documentatie en wil je het comfort van een ultrabreed scherm?
Kies dan voor een video-loep voor op de tafel. Onze aanraders: 

  • Onyx Deskset HD: Met deze compacte en gebruiksvriendelijke beeldschermloep kan je documenten van groot formaat comfortabel lezen. De Onyx Deskset HD biedt een continue vergroting tot 131x de originele grootte. Dankzij de 3 camera’s is het mogelijk om close-up, op afstand en in spiegelmodus te kijken. Je gebruikt hem dus zowel voor het invullen van formulieren, het aanbrengen van je make-up of het bewonderen van de vogeltjes buiten. 
  • Onyx OCR: De Onyx OCR kan niet alleen tekst vergroten, maar ook voorlezen. Deze 4-in-1 beeldschermloep met spraak is voorzien van twee afzonderlijke camera’s: één om tekst in spraak om te zetten en de andere om documenten te vergroten of op afstand te bekijken. Zo hoef je niets meer te missen. 

2 – Draagbare elektronische loep – handmodel

Wil je op elk moment van de dag en waar je ook bent een oplossing voor vergroting? Dan is een draagbare beeldschermloep het ideale hulpmiddel voor jou: altijd bij de hand, voorzien van een handvat en/of een leesstandaard, vergezelt hij je overal. Ondanks hun kleine formaat doen draagbare elektronische loepen geen afbreuk aan de nauwkeurigheid en de beeldkwaliteit op het scherm. 

We stellen je graag ons recent uitgebreide assortiment van het merk Reinecker voor: 

  • Mano XXL (10″ scherm): Beeldschermloep met een leesstandaard. Deze multifunctionele beeldschermloep helpt je in verschillende dagelijkse situaties: om tekst te lezen, iets neer te schrijven en zelfs om je te helpen bij het opmaken of scheren. Praktisch, nietwaar?  
  • Mano XL (7″ scherm): Dit is het kleinere broertje van de Mano XXL. Hij is gebruiksvriendelijk, licht, ergonomisch en heeft een uitklapbare leesstandaard. De breedte van het scherm heeft het formaat van een A4-pagina, zodat je geen enkel stukje informatie verliest.  
  • Mano 6 (5,5″ scherm): Wil je liever een model op zakformaat? Dan is de Mano 6 iets voor jou. Dankzij het handvat, dat ook als standaard kan worden gebruikt, kan je de tekst van voedingsetiketten in de winkel, het restaurantmenu, je post, enz. vergroten.  
  • Mano 5 (5″ scherm): Met zijn lichte gewicht van minder dan 200 gram, handige formaat en groot gebruiksgemak is de Mano 5 je perfecte dagelijkse metgezel. Hij maakt jouw leven thuis en onderweg gemakkelijker. 

3 – Een beeldschermloep op school of op het werk

Heeft je zoon of dochter een visueel beperking? Sensotec is specialist in België voor schoolsystemen waarmee kinderen, ondanks hun visuele beperking, volledig zelfstandig lessen kunnen volgen in het reguliere onderwijs. We maken onderscheid tussen 2 types vergroting: 

  • Analoge vergroting voor het bord, het klaslokaal en de sociale interactie: klassieke beeldschermloepen voor school (LVI) 
  • Digitale vergroting van het interactieve digitale bord : my Board Buddy 

My Board Buddy is een innovatieve oplossing ontwikkeld door Sensotec. Dankzij de my Board Buddy wordt het digitale schoolbord dichterbij de leerling gebracht. Voor lagere school kinderen is er de my Board Buddy AIR. Die vergroot het digibord op een beeldscherm bij de leerling en wordt bediend met een handige console. 

Voor het middelbaar en hoger onderwijs lanceren we de my Board Buddy GO. Via een speciale app wordt het beeld op een tablet weergegeven en vergroot de leerling via het touchscreen. De tablet kan naar verschillende leslokalen worden meegenomen. Handig toch?  

Ben je slechtziend, heb jij een job en heb je nood aan vergroting op je werkplek? Geen zorgen, alle bovenstaande oplossingen kunnen ook toegepast worden bij je werkgever. Onze gespecialiseerde visus consulenten komen langs op je werkplek om je de best mogelijke hulpmiddelen te helpen kiezen. 

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met onze low vision specialisten. Zij helpen je met professioneel advies. Stuur een e-mail naar sales@sensotec.be of bel 050 39 49 49. 

All Rights Reserved to Sensotec ® | Webdesign Webit