• Oplossingen voor een visuele uitdaging!
Taal
Tekstgrootte

Hoe gebruik je als blinde of slechtziende persoon een smartphone?

[VL-S] Hoe gebruik je als blinde of slechtziende persoon een smartphone?
Sfeerafbeelding Hoe gebruik je als blinde of slechtziende persoon een smartphone?

Leestijd 6 minuten

Categorie(ën):

Ziende mensen vragen zich vast af hoe een blinde of slechtziende persoon een smartphone gebruikt of misschien ben jij zelf niet vertrouwd met de smartphone als hulpmiddel? Een touchscreen lijkt dan ook niet toegankelijk voor iemand met een visuele beperking. Toch is de smartphone voor heel wat blinde of slechtziende personen hét middel om zelfstandig de dag door te komen. Het is bovendien een niet weg te denken toestel in onze huidige maatschappij. We vertellen je graag hoe dit werkt.

Scherm voorlezen

Smartphones en tablets van Apple of met Android software (bijv. Samsung) hebben een toegankelijkheidsoptie waarmee je het scherm kunt laten voorlezen.

Slechtziende man gebruikt smartphone

Bij iPhone, iPad of iPod touch heet deze functie VoiceOver, bij Android kreeg dit de naam TalkBack. Wanneer je deze toegankelijkheidsoptie aanzet, gaat het scherm op een andere manier reageren op je aanrakingen: wat je aanraakt wordt niet meteen uitgevoerd maar eerst uitgesproken.

Vervolgens moet je met een dubbele tik op het scherm bevestigen om een functie uit te voeren. Met een swipe-beweging kan je telkens naar een volgend of vorig item springen, terwijl de stem netjes voorleest waar je je op het scherm bevindt.

Tekst typen

Een smartphone gebruik je niet alleen om te lezen of luisteren, maar even goed om deel te nemen aan een gesprek op social media of een mail te sturen. Als je wil schrijven, kan je gebruik maken van het virtuele toetsenbord dat op het aanraakscherm wordt afgebeeld. Voor braillegebruikers die dit te moeilijk of te omslachtig vinden, bestaat er een fijn alternatief: een compacte brailleleesregel met ingebouwd brailletoetsenbord waarmee je braille kunt schrijven met voelbare toetsen, en waarmee je ook in braille kunt lezen wat er op het scherm gebeurt of door de spraak wordt voorgelezen.

Met een compacte brailleleesregel die je draadloos koppelt aan je smartphone of tablet schrijf je overal en vlot tekst op je mobiele telefoon. We staan even stil bij de Focus 14 Blue  – 5e generatie .

De Focus 14 Blue is een draagbare en uiterst lichte maar zeer robuuste brailleleesregel met 14 braillecellen en een toetsenbord met 8 brailletoetsen voor je smartphone of tablet met touchscreen. Dankzij de combinatie van cellen en toetsen kan je via deze brailleleesregel zowel lezen als schrijven met je smartphone. Je hebt dus in principe niet eens een voorleesstem nodig. Met de intuïtieve navigatietoetsen scrol je niet alleen vlot doorheen het scherm, maar krijg je ook toegang tot alle andere functies, waaronder de klokfunctie en een notitieblok.

Blind man gebruikt tablet met een Focus 14 Blue brailleleesregel

Doordat de Focus 14 Bluetooth 5 bluetooth verbindingen aankan, schakel je vlot van het ene toestel naar het andere. Connecteren en beginnen maar! Dit type braille leesregel valt onder de terugbetaling van het vaph en kan je aanvragen naast een brailleleesregel van 40 of 80 cellen.

Op elke smartphone met Apple of Android software kan je ook een brailletoetsenbord creëren. Hoe je dit doet lees je door op de links te klikken.

Spraakbesturing

Dankzij Siri (Apple) en Google assistent (Android) kan je je smartphone opdrachten geven met je stem. Zo werk je vaak nog sneller zonder dat je menu’s nodig hebt. Zeker handig om bijvoorbeeld iemand op te bellen.

Apps voor slechtzienden en blinden

Er zijn ook heel wat smartphone apps die interessant zijn voor slechtzienden en blinden. Het zou ons te ver leiden om ze hier allemaal op te sommen, maar we delen er graag enkele die écht het verschil maken.
logo OneStepReader

OneStepReader

Dankzij de appOneStep Reader (ontwikkeld i.s.m. Sensotec) maak je elk type gedrukte tekst toegankelijk. Denk aan facturen, recepten, lesmateriaal,… Richt de camera van je telefoon op de tekst en dankzij de automatische paginadetectie in de app weet je zeker dat je de tekst helemaal en juist fotografeert. Vervolgens leest de One Step Reader app de tekst voor. Bovendien heb je via iOS ook toegang tot e-boeken.

Download de app hier: voor Android / voor iOS

De Anderslezen-app

Met de Anderslezen-app van de Luisterpuntbibliotheek lees je duizenden Daisy-luisterboeken op je tablet of smartphone. Zo wordt je toestel een volwaardige Daisy-speler. Je kan door het boek bladeren, de voorleessnelheid aanpassen en nog veel meer. Koppel de app aan je boekenplank in Mijn Luisterpunt en je bent altijd op stap met een goed boek in je hand.

Navigatie apps

Om je te verplaatsen en die verplaatsing voor te bereiden zijn apps zoals GoogleMaps met GPS-functie heel handig. Er zijn ook transport apps zoals Moovit en Transit. Die plannen je route en vertellen je wanneer je een halte van de bus of trein bereikt. De betalende app BlindSquare is heel populair omdat die de omgeving beschrijft en een waarschuwing geeft bij het naderen van bv. een kruispunt.

Op vlak van indoornavigatie zijn er volop nieuwe ontwikkelingen. Misschien ken je al Navilens? Je scant een soort QR-code zonder dat je precies moet richten. Die code vertelt je hoe je moet lopen. Of eZwayZ
, die je routes voorstelt in bv. een museum. Handig toch?
Blind man loopt in een park met een witte wandelstok met zijn vriendin
In de nabije toekomst blijft Sensotec zich verder inzetten om apps en oplossingen te ontwikkelen zodat jij vlot en onafhankelijk van het leven kan genieten.