null
Oplossingen voor een visuele uitdaging!
Vlaams (BE)

TV-kijken voor slechtzienden en blinden

[VL-S] TV-kijken voor slechtzienden en blinden
Sfeerafbeelding TV-kijken voor slechtzienden en blinden

Leestijd 4 minuten

Categorie(ën):
TV kijken voor slechtzienden of blinden lijkt niet mogelijk, maar niets is minder waar. Mensen vragen zich wel vaker af hoe: ‘Hoe kijken blinden tv?’ of ‘Kan je TV kijken als je slechtziend bent?’. We kunnen je geruststellen. Er zijn heel wat TV hulpmiddelen voor slechtzienden of blinden om een fijne tv-ervaring te hebben. In dit artikel bespreken we een aantal oplossingen en tv-hulpmiddelen die je heel makkelijk kan inzetten.

Een beetje groter graag

Voor wie beperkt slechtziend is en moeite heeft met tv kijken, is dichter bij het toestel zitten een mogelijkheid, maar dan mis je de gezelligheid van je comfortabele zetel. Om dit op te lossen kan je beroep doen op de MAX TV loepbril van Eschenbach. Een speciale bril om tv te kijken.

Deze bril maakt het beeldscherm 2x groter waardoor je kan volgen wat er op het scherm gebeurt en ondertitels kan lezen. Zo’n bril is niet opvallend groot en kan je eenvoudig instellen op je persoonlijke noden. De brilarmen kan je aanpassen, en het linker- en rechteroog kan je onafhankelijk van elkaar scherpstellen. Handig toch?
Man tv aan te kijken samen met familie dankzij max-tv bril

Ondertiteling vergroten en voorlezen

Om een uitzending te kunnen volgen is het van belang dat je vlot de conversaties kan volgen. Bij anderstalige uitzendingen, die worden ondertiteld, is dat niet voor de hand liggend. Geen nood! Hier zijn oplossingen voor!
Vrouw tv aan te kijken dankzij de go-box

Heb je vooral nood aan het vergroten van ondertitels? Dan is de Go-box met vergrote ondertiteling van Sensotec jouw maatje. Dit kleine toestel wordt tussen de televisie en de decoder geplaatst. Je hebt dus geen internetverbinding nodig en je kan deze Go-box voor vergrote ondertiteling gebruiken voor ‘gewone’ tv én voor streamingsdiensten zoals Netflix of YouTube. Deze oplossing vergroot de ondertitels tot 2x. Maar het doet meer. Je kan ook het contrast, de uitlijning, kleur en het lettertype bepalen.

De Go-box voor gesproken ondertiteling leest de tv-ondertitels voor. Zo kan je een anderstalige uitzending of film volgen, ook als je niet kan lezen. De beste eigenschap van deze Go-box is dat je een draadloze koptelefoon kan aansluiten. Zo ervaren je huisgenoten geen ‘hinder’ van de voorleesstemmen en genieten jullie samen van tv kijken. Wil je op hetzelfde moment de ondertiteling vergroten én laten voorlezen? Dan kan dit met de Go-box+. Alle handige eigenschappen in 1 toestel dus! Dit alles zonder abonnementsformule, en beschikbaar na 1-malige aankoop.

Daarnaast kan ook de Webbox je helpen met gesproken ondertiteling. De ondertiteling van de meeste Vlaamse zenders is te beluisteren. Let op! Dit is enkel live via een online internetconnectie. Daarnaast kan de Webbox nog veel meer, je leest het hier.

Alle toestellen vallen onder de terugbetalingsregeling van VAPH.
Vraag naar de mogelijkheden bij je Sensotec consulent.

Audiodescriptie

Televisie kijken is meer dan alleen kijken. Het is een complete beleving van geluid, muziek, stemmen en beeld natuurlijk.

Diverse uitzendingen op de openbare omroep (VRT) zijn daarom voorzien van audiodescriptie. In dat geval wordt door een stem verteld wat er op het scherm gebeurt. Dit gaat dus verder als enkel het voorlezen van de ondertitels. Zo kan je het programma ook ‘visueel’ volgen. Deze uitzendingen gebeuren dan op het kanaal van Ketnet. Via VRT Max, het onlineplatform, kan je alle beschikbare programma’s met audiodescriptie vinden en bekijken op je smartphone, tablet of computer. Lees er alles over hier.

Op de streamingdiensten zoals Netflix is het bij heel uiteenlopende series of films mogelijk de audiodescriptie in te schakelen voor het Frans of Engels. Ga hiervoor naar de taalopties. Meer uitleg vind je hier.

Tenslotte nog een tip voor wie houdt van Nederlandse programma’s en films. Via de site en app van Earcatch.nl vind je een mooi aanbod films met audiodescriptie. Je installeert de app op je tablet of smartphone.

Selecteer de film of serie die je gaat bekijken en download de bijhorende audiodescriptie. Je kan dit ook gebruiken bij een bezoek aan de bioscoop. Earcatch zal de audiodescriptie aanpassen aan het geluid in de film!

Jonge tv aan te kijken dankzij audiodescriptie
Je leest het, genieten van een leuk, interessant of spannend programma kan ook als slechtziende of blinde!

Heb je nog vragen?

Aarzel dan niet onze visus specialisten te contacteren. Zij helpen je met professioneel advies op maat. Mail naar sales@sensotec.be of bel 050 39 49 49.

Besproken hulpmiddelen