Oogaandoeningen
Welkom op de pagina waar we aandacht hebben voor de meest voorkomende oogaandoeningen die onze visuele gezondheid kunnen beïnvloeden. Een oogaandoening veroorzaakt een achteruitgang van het gezichtsvermogen. Dit kan gedeeltelijk of volledig zijn en evolueren op een korte of langere termijn. Vaak gaat het gepaard met o.a. wazig zicht, vlekken in het gezichtsveld, vervorming of tunnelvisie. Afhankelijk van de oogaandoening treden andere symptomen op.
Visuele hulpmiddelen ondersteunen je verminderde zicht door vergroting, beter contrast of met spraakondersteuning. Er is niet één hulpmiddel per aandoening, wel kan één hulpmiddel ondersteunen bij uiteenlopende aandoeningen. Bij elke aandoening stellen we je in deze teksten mogelijk gepaste hulpmiddelen voor. Wil je ze zelf uitproberen, dan kan dit in 1 van onze democentra of via een afspraak bij je thuis.
Ontdek meer over Macula Degeneratie, een aandoening die het centrale zicht aantast, of lees over Retinitis Pigmentosa, een erfelijke aandoening die nachtblindheid veroorzaakt. Benieuwd naar hoe diabetes de ogen kan beïnvloeden? Leer alles over Diabetische Retinopathie. Daarnaast behandelen we de veelvoorkomende aandoeningen zoals Cataract en Glaucoom.
De meest voorkomende oogaandoeningen
Andere oogaandoeningen
-
StrabismusStrabisme of scheelkijken komt bij 3-5% van de bevolking voor. Het is een stoornis in de uitlijning van de ogen en wordt gekenmerkt door twee ogen die niet synchroon kijken. Eén oog kan zich richten op een punt recht vooruit, terwijl het andere oog een andere oriëntatie aanneemt, naar binnen, naar buiten, naar beneden of naar boven. Strabisme wordt vaak geopereerd zowel wegens cosmetische als functionele redenen. Het kan namelijk ook hoofdpijn, dubbelzicht of wazig en verminderd zicht veroorzaken.
-
OogtumorenOculaire neoplasma's zijn abnormale massa's in het oog. Hoewel ze zeldzaam zijn, vormen ze zich meestal op het gepigmenteerde deel van het oog, de iris, of aan de achterkant van het oog. Als ze onbehandeld blijven, kunnen deze tumoren niet alleen je gezichtsvermogen, maar ook je gezondheid in gevaar brengen.
-
NystagmusNystagmus, tril- of wiebelogen kenmerkt zich door een onwillekeurige, oncontroleerbare oogbeweging. Deze beweging is meestal horizontaal, maar soms ook verticaal of cirkelvormig, en kan snel of langzaam zijn. In de meeste gevallen zijn beide ogen getroffen. Nystagmus kan aangeboren zijn, maar treed ook op latere leeftijd op. Het veroorzaakt een trillend beeld en verminderd zicht omdat de ogen niet kunnen focussen. Mensen met aangeboren Nystagmus of trillende ogen schudden ook vaak met het hoofd als reactie van de hersenen om het beeld stil te zetten.
-
Oogziekte van GravesDe ziekte van Graves is een auto-immuunaandoening waarbij de schildklier overmatig functioneert en hoge niveaus schildklierhormoon produceert, wat hyperthyreoïdie wordt genoemd. In sommige gevallen worden ook het vetweefsel en de spieren rond de ogen aangetast, wat tot verschillende symptomen en de oogziekte van Graves leidt.
-
KeratoconusKeratoconus is een aangeboren progressieve oogziekte waarbij het hoornvlies, het transparante deel aan de voorkant van het oog, dunner wordt en zijn bolvorm verliest om de vorm van een kegel aan te nemen. Hierdoor vermindert de gezichtscherpte. Het evolueert het sterkst tussen 10 en 20 jaar en wordt daarna stabieler.
-
DaltonismeHet daltonisme of kleurenblindheid zorgt ervoor dat kleuren niet volledig worden waargenomen. Deze aandoening is te wijten aan de afwezigheid van een bepaald pigment in de netvliesreceptoren die verantwoordelijk zijn voor kleurwaarneming. Meest voorkomend is rood-groenkleurenblindheid waardoor rood en groen moeilijk te onderscheiden zijn. De meeste problemen met kleurenblindheid zijn erfelijk; geschat wordt dat ongeveer één op de 12 mannen en één op de 20 vrouwen hieraan lijdt.
-
AlbinismeAlbinisme is een erfelijke aandoening waarbij mensen geen pigment hebben in hun ogen, haar en/of huid. Het is een aandoening die wordt gekenmerkt door een lage of volledige afwezigheid van melanine, het natuurlijke pigment dat deze elementen hun kleur geeft. Het leidt tot allerlei oogklachten zoals een verminderde gezichtsscherpte, een onderontwikkelde gele vlek, nystagmus, een lichtdoorlatende iris, ...
-
RefractieafwijkingenRefractieafwijkingen zijn veel voorkomende oogproblemen die worden veroorzaakt door problemen met het concentreren van licht in het oog. Met een bril kunnen de symptomen hiervan gecompenseerd worden. Er zijn verschillende soorten refractieafwijkingen zoals bijziendheid (myopie), verziendheid (hypermetropie), cilinderafwijking (astigmatisme) of ouderdomsverziendheid (presbyopie).
-
Ushersyndroom
Het Ushersyndroom is de meest voorkomende aandoening die zowel het zicht als het gehoor aantast. Het is een zeldzame genetische aandoening die de belangrijkste oorzaak is van doofblindheid. De belangrijkste tekenen van het Ushersyndroom zijn een verminderd gehoor en een oogaandoening genaamd retinitis pigmentosa. Uiteindelijk worden mensen met het Ushersyndroom doof en blind. http://www.ushersyndroom.nl
-
Ziekte van StargardtDe ziekte van Stargardt is een erfelijke oogaandoening die meestal van op jonge leeftijd een vermindering van het centrale gezichtsvermogen veroorzaakt. De aandoening tast het centrale deel van het netvlies aan, de macula, die verantwoordelijk is voor ons gedetailleerde zicht en kleurwaarneming. Voor een diagnose is een DNA-onderzoek nodig.