• Oplossingen voor een visuele uitdaging!
Tekstgrootte

Maculadegeneratie

Wat is het?

Maculadegeneratie is een aandoening die meestal optreedt bij het ouder worden (ook wel "leeftijdsgebonden maculadegeneratie - LMD" genoemd). De ziekte wordt gekenmerkt door een verlies van het centrale gezichtsvermogen, dat essentieel is voor het duidelijk waarnemen van voorwerpen en het uitvoeren van dagelijkse taken zoals lezen en autorijden.

Deze degeneratieve ziekte is waarschijnlijk het gevolg van een combinatie van genetische en omgevingsfactoren. Het kan zich in twee vormen manifesteren, "droog" of "nat", en is de belangrijkste oorzaak van slechtziendheid bij volwassenen boven de 50 jaar.

Anatomisch diagram van een oog met maculadegeneratie

©brailleliga

Droge maculadegeneratie (atrofische maculadegeneratie)

Droge maculadegeneratie veroorzaakt een progressieve verzwakking van de lichtgevoelige cellen in het centrum van het gezichtsvermogen. Dit leidt tot steeds waziger zicht, zoals te zien is op de foto's. In het begin van de ziekte wordt het centrale zicht op één of twee plaatsen aangetast, maar deze gebieden worden steeds groter totdat het centrale zicht volledig verloren gaat.

Droge maculadegeneratie komt voor in drie verschillende fasen:

  1. Vroeg stadium: kleine gelige afzettingen verschijnen onder het netvlies (de lichtgevoelige laag die de binnenkant van het oog bekleedt). In dit stadium zijn symptomen en gezichtsverlies zeldzaam.
  2. Tussenfase: de gelige afzettingen worden intenser, waardoor wazige gebieden in het midden van het gezichtsveld ontstaan. Op dit punt heb je waarschijnlijk meer licht nodig om te lezen of voor andere activiteiten.
  3. Gevorderd stadium: naast de gelige afzettingen verslechteren de lichtgevoelige cellen in het centrale deel van het netvlies, waardoor een grote wazige vlek in het midden van het zicht ontstaat. Dit gebied wordt na verloop van tijd groter en donkerder. In dit stadium kan het moeilijk worden om gezichten te lezen en te herkennen, behalve van heel dichtbij.

Natte maculadegeneratie (exsudatieve maculadegeneratie)

Ongeveer 10-15% van de mensen met maculadegeneratie lijdt aan de "natte" vorm van de aandoening.
Deze wordt veroorzaakt door lekkage van bloed en vloeistoffen uit de bloedvaten achter het netvlies. Deze vloeistoffen zorgen ervoor dat de macula omhoog komt en het gezichtsvermogen snel wordt aangetast. Een van de eerste waarneembare tekenen is een vervorming van rechte lijnen, die dan krom lijken.

Zicht zonder beperking

Zicht zonder beperking. ©brailleliga

Zicht aangetast door gevorderde leeftijdsgebonden maculadegeneratie.

Zicht aangetast door gevorderde leeftijdsgebonden maculadegeneratie. ©brailleliga

Zicht aangetast door ontwikkelde leeftijdsgebonden maculadegeneratie.

Zicht aangetast door ontwikkelde leeftijdsgebonden maculadegeneratie. ©brailleliga

Symptomen van maculadegeneratie

Symptomen van maculadegeneratie kunnen zijn:

  • wazig zicht
  • donkere gebieden of gaten in het gezichtsveld
  • vervormd zicht
  • moeite met het onderscheiden van kleuren
  • traag herstel van het gezichtsvermogen na blootstelling aan fel licht
  • minder contrastgevoeligheid

De gevolgen van maculadegeneratie

Maculadegeneratie tast het centrale gezichtsvermogen aan, dat ongeveer een derde van het gezichtsveld inneemt. Deze schade kan het moeilijk maken om gezichten te herkennen, te lezen of auto te rijden. Omdat het perifere zicht echter behouden blijft, is het nog steeds mogelijk om een onafhankelijk en actief leven te leiden.

Dagelijks leven met maculadegeneratie

De informatie hierboven is bedoeld om je een basiskennis over de ziekte te bieden. Deze webpagina is echter geen vervanging voor medisch advies. Raadpleeg je arts voor meer informatie.
In onze webshop vind je heel wat visuele hulpmiddelen die comfortabel leven met maculadegeneratie mogelijk maken.
Wens je persoonlijk advies? Contacteer dan onze visusexperten om de mogelijkheden te bespreken via sales@sensotec.be of 050 39 49 49.