• Oplossingen voor een visuele uitdaging!
Taal
Tekstgrootte

Het verhaal van Alexandre, advocaat en dynamische jonge papa

Alexandre, 33 jaar, woont samen met zijn vriendin en dochtertje van 1 jaar in Brussel. Deze enthousiaste en dynamische man heeft een boeiend levensverhaal dat we graag met jou delen. Ondanks zijn blindheid slaagde hij erin om met behulp van enkele aanpassingen zijn ambities waar te maken. Zo is hij inmiddels advocaat aan de balie van Brussel. Je leest of beluistert hieronder zijn verhaal.

Luister naar de audio versie van zijn verhaal hieronder

Kindertijd

Toen Alexandre nog jong was, kwamen zijn ouders erachter dat hij retinitis pigmentosa had. Hierdoor is hij altijd slechtziend geweest en op 21-jarige leeftijd verloor hij geleidelijk zijn gezichtsvermogen. Vandaag de dag ervaart Alexandre nog slechts contrasten en verschillen in licht.

Toch volgde Alexandre zijn opleiding in reguliere scholen en op de universiteit (ULB), met behulp van vergrotingsoplossingen (elektronische loepen, computersoftware, enz.). Vanaf zijn 19e begon hij blindenapparatuur te gebruiken om zijn studie voort te zetten (voorleestoestel, ...).

Een heel actieve advocaat

Na zijn rechtenstudie liep Alexandre een aantal stages bij onder andere RTBF, UNICEF en het Europees Parlement. Daarna vond hij een baan bij het advocatenkantoor Sotra. Het kantoor is gespecialiseerd in arbeidsrecht en sociaal recht, en opende onlangs een nieuwe tak in sportrecht. Hij is nu 5 jaar lid van de Brusselse balie.

Daarnaast heeft Alexandre ook de kans gekregen om gedurende twee jaar rechtencursussen te geven aan studenten verpleegkunde (HELB). Omdat hij een visuele beperking heeft, was hij afhankelijk van zijn geheugen om juridische concepten op de hoge school te onderwijzen: zo moest hij zijn PowerPoint-presentaties uit zijn hoofd kennen.
Alexandre heeft dus een ijzersterk geheugen! Dat is ook een troef die hij inzet tijdens mondelinge pleidooien: hij kent zijn zaken door en door. Geen enkel detail ontgaat hem! Hij heeft ook een opleiding tot bemiddelaar gevolgd om de onderliggende aspecten van communicatie te begrijpen.

Om de computer te gebruiken doet Alexandre voornamelijk beroep op Jaws (schermuitleesprogramma) en Kurzweil 1000. Het Office-pakket gebruikt hij vlot. Hij kent ook braille, maar gebruikt het heel weinig. Hij leerde pas 3 jaar geleden braille, dus het is niet zijn belangrijkste hulpmiddel. Hij kocht echter onlangs een brailleleesregel om bepaalde informatie te kunnen lezen.

Daarnaast kan Alexandre rekenen op de hulp van zijn geleidehond, die hem helpt om zich te verplaatsen en hem ook vergezelt naar de rechtbank als hij pleidooien moet houden.

Pionier van Cecifoot in België

Naast zijn werk speelt Alexandre in het nationale 5-a-side cecifootteam, de Belgian Blind Devils. Dit heeft hij te danken aan zijn moeder, die de sport leerde kennen na het bijwonen van een congres in Spanje. Onder haar impuls werd cecifoot in 1999 in België geïntroduceerd (in Anderlecht). Lees dit artikel als je meer wilt weten.

In 2017 kwalificeerde Alexandre zich voor het Europees kampioenschap met de Belgische Blind Devils. Ze werden 8e. Alexandre volgt voetbalwedstrijden graag op de radio. Volgens hem zorgt de radiocommentator ervoor dat je meer in de sfeer van een wedstrijd wordt ondergedompeld dan op televisie.

Dagelijks leven

Alexandre ontmoette zijn huidige vriendin 7 jaar geleden toen ze stage liep bij zijn cecifoot-team. Opgeleid als fysiotherapeut, maakte de stage van zijn partner (die wel goed ziend is) deel uit van een project om meer te leren over aangepaste sporten voor mensen met een handicap.
Samen hebben ze een dochter van ruim 1 jaar. Alexandre vertelde ons hoe blij hij is in zijn nieuwe rol als vader. Hij geniet echt van de zorg voor zijn dochter, op wie hij erg trots is. Met de hulp van een maatschappelijk werker van de Brailleliga kon hij tijdens de zwangerschap van zijn vriendin leren hoe hij een badje moest geven of de baby moest verschonen. Het is een nieuwe levensuitdaging voor hem en hij is blij dat dit mag ervaren.
Om zich 's ochtends aan te kleden, heeft Alexandre voor het gemak een selectie pakken in dezelfde tinten. Zijn dochter leuk aankleden is iets moeilijker. Gelukkig legt zijn vriendin nu de kleertjes klaar zodat hij niet moet twijfelen.

Alexandre gebruikt een iPhone om hem te helpen in zijn dagelijks leven. Deze is o.a. uitgerust met een GPS-app speciaal voor blinden. Hij gebruikt ook de OneStep Reader-app om documenten te scannen en in te spreken. Om naar audioboeken te luisteren gebruikt Alexandre Audible, waarmee hij naar boeken in het Frans, Nederlands en Engels kan luisteren en zijn taalvaardigheid op peil kan houden.

Mobiliteit

Wat mobiliteit betreft, kan Alexandre rekenen op de hulp van zijn geleidehond Sévennes, een bruine labrador, om hem te begeleiden. Het openbaar vervoer is over het algemeen goed aangepast aan blinden. Maar als hij op straat loopt, wordt hij vaak verstoord door steps omdat mensen ze laten rondslingeren. Hij vindt dat niet erg respectvol tegenover andere weggebruikers en des te gevaarlijker voor mensen in zijn situatie. Soms is het ook moeilijk met elektrische fietsen of auto's omdat je ze niet meteen hoort. Hij benadrukt ook dat het belangrijk is om zijn hond niet onnodig af te leiden, omdat hij voor zijn veiligheid moet kunnen zorgen.

Hij zou zijn leeftijdsgenoten willen meegeven om niet onnodig barrières op te werpen. Om er niet vanuit te gaan dat alles onmogelijk is vanwege blindheid. “Sterker nog, probeer zo weinig mogelijk beroep te doen op verloning vanwege de overheid. Probeer op eigen kracht je carrière pad uit te stippelen (kan ook via vrijwilligerswerk), want dat geeft meer voldoening. Soms komen mensen in de verleiding om niet te werken zodat ze de financiële vergoedingen niet te verliezen, maar je moet toch proberen om je professioneel te ontwikkelen voordat je het opgeeft en op deze toelages vertrouwt. Deze toelages moeten een ondersteuning zijn en geen belemmering voor werk. Het is de moeite waard!

Wil je jouw verhaal ook in deze rubriek?

Geef ons een seintje en we nemen contact op: vision@sensotec.be.