• Oplossingen voor een visuele uitdaging!
Taal
Tekstgrootte

Het verhaal van Martin, slechtziend kinesist en sportman

Martin Clobert is kinesitherapeut in een rusthuis en een fervent sporter. Ondanks dat hij slechtziend is, is hij altijd op zoek naar een sportieve uitdaging.

Luister naar de audio versie van zijn verhaal hieronder.

Jeugd met een verminderd gezichtsvermogen

Martin is 30 jaar, komt uit Namen en is slechtziend sinds zijn 10e. Zijn visuele beperking wordt veroorzaakt door een genetische ziekte (ziekte van Leber). Hierdoor is er degeneratie van de oogzenuw en verlies van het centrale zicht. Zijn gezichtsvermogen begon al in het vierde leerjaar te verslechteren. Toch besloten zijn ouders hem tot het einde van zijn schooltijd in het regulier onderwijs te houden. Tijdens zijn schoolcarrière gebruikte Martin voornamelijk een beeldschermloep om de inhoud van zijn boeken, schriften en opdrachten op het scherm te vergroten.

Na zijn laatste jaar middelbare school nam Martin een tussenjaar waarin hij besloot een opleiding te volgen in Vlaanderen voor 6 maanden. Daarna ging hij voor 5 maanden naar Ierland. Dankzij deze ervaringen kon hij zijn talenkennis (Engels en het Nederlands) verdiepen. Deze uitdagingen aangaan, ondanks zijn beperking, gaven Martin veel voldoening. Hij wil ook in de toekomst nog regelmatig reizen.

Vervolgens begon Martin zijn studies in Brussel (Haute École Léonard de Vinci - Parnasse-ISEI). Hij koos een vakgebied waarin zijn handicap hem niet zou hinderen, nl. fysiotherapie. Tijdens zijn studies waren de meeste cursussen op de PC, dan gebruikte hij vooral software om het beeld op zijn computerscherm te vergroten.

Werken als kinesist

Martin werkt sinds drie jaar als kinesist in een verpleeghuis. In de toekomst zou hij zich heel graag als zelfstandige kiné willen vestigen. Het zintuiglijke en emotionele spelen een grote rol in zijn manier van werken. Ook het sociale aspect, dat hem in contact brengt met ouderen, bevalt hem. Toch zou hij graag nog meer diversiteit in zijn job willen. Bovendien overweegt hij nog verschillende opleidingen.

Voor administratieve taken op het werk gebruikt Martin voornamelijk de computer en een vergrotingsprogramma.

Een passie voor sport

Martin speelde in zijn kindertijd veel basketbal. Nadat zijn gezichtsvermogen achteruit was gegaan voelde hij zich genoodzaakt te stoppen en probeerde hij meer aangepaste sporten zoals cecifoot. Hij vond deze sport echter niet leuk genoeg en stapte over op minivoetbal bij een valide club. Dat geeft hem meer een sportieve uitdaging. Hij pikte ook basketbal opnieuw op, maar dan als amateur met vrienden.

Tegenwoordig doet hij ook veel aan hardlopen. Hij is lid van de Franstalige Handisportliga en behoort tot de groep jonge talenvolle marathonlopers. Martin loopt elk jaar een marathon en dit jaar nam hij deel aan de marathon van Londen. Hij loopt elke dag en ambieert een deelname aan de Paralympische Spelen in Parijs in 2024. Wij duimen alvast mee!

Voor Martin is sport een belangrijk onderdeel van zijn leven. Het stelt hem in staat te presteren en zichzelf te overtreffen. Zo kan hij ook laten zien dat zijn handicap geen belemmering is. Soms slaagt hij er tijdens wedstrijden zelfs in om hoger te eindigen dan valide deelnemers.

Martin volgt daarnaast graag verschillende sportwedstrijden op TV: wielrennen, voetbal, tennis, Olympische wedstrijden, enz.

Een rijkgevuld en onafhankelijk leven

Martin woont momenteel in zijn flat, die hij twee jaar geleden kocht, en sinds september heeft hij een vriendin, die hij via een sociaal medium ontmoette. Op hun eerste date gingen ze samen joggen. Een geweldig idee om iemand beter te leren kennen. Met zijn visuele beperking kan hij perfect zelfstandig leven, maar bij voorkeur in de stad in plaats van op het platteland omdat alles er dichtbij is.

Voor het lezen van schriftelijke informatie gebruikte Martin al 20 jaar dezelfde beeldschermloep. Onlangs had hij behoefte aan een nieuwer model en kwam hij bij Sensotec terecht. Deze nieuwe mobiele beeldschermloep betekent een wereld van verschil voor hem. Hij is veel handiger en heeft meer opties. Martin houdt ook van bakken. Daarbij gebruikt hij een pratende keukenweegschaal met grote cijfers.

Naast de intensieve sportwedstrijden gaat Martin graag met zijn vrienden op stap om wat te drinken of met zijn vriendin uit eten op restaurant.

Zijn beperking aanvaarden

Het accepteren van zijn handicap was niet eenvoudig voor Martin. Het kostte hem enige tijd om ermee in het reine te komen, maar nu voelt hij zich goed. Hij is erin geslaagd zijn weg in het leven te vinden ondanks zijn verminderde gezichtsvermogen.

Aan lotgenoten adviseert Martin om de dingen te durven doen waar ze zich goed bij voelen, te durven ondernemen! Iedereen heeft zijn eigen moeilijkheden, dus je moet besluiten ervoor te gaan, of je nu slaagt of faalt, je leert er hoe dan ook van en vindt zo de weg naar wat je gelukkig maakt.

Wil je net als Martin de juiste hulpmiddelen gebruiken om onafhankelijk in het leven te staan? Contacteer onze visusconsulenten voor advies: sales@sensotec.be of 050 39 49 49.

Wil je jouw verhaal ook in deze rubriek?

Dan kan je ons steeds contacteren vision@sensotec.be en wie weet verschijn je ook in deze rubriek.