• Oplossingen voor een visuele uitdaging!
Taal
Tekstgrootte

Waarom fysieke visuele hulpmiddelen vaak de beste keuze zijn

[VL-S] Waarom fysieke visuele hulpmiddelen vaak de beste keuze zijn
Sfeerafbeelding Waarom fysieke visuele hulpmiddelen vaak de beste keuze zijn

Leestijd 7 minuten

In de snel evoluerende wereld van technologie is het gebruik van apps op smartphones en tablets gemeengoed geworden, ook voor slechtziende en blinde gebruikers. Hoewel veel mensen terecht vertrouwen op (gratis) apps voor diverse taken, zijn er evenwel duidelijke voordelen verbonden aan het gebruik van fysieke visuele hulpmiddelen in vergelijking met hun digitale tegenhangers.

Laten we eens kijken naar de voordelen van fysieke hulpmiddelen ten opzichte van apps. Wij maken een handig lijstje.

1. Batterijduur

Een van de meest voor de hand liggende voordelen van fysieke visuele hulpmiddelen is de langere batterijduur. Waar apps aanzienlijk veel energie van de smartphonebatterij vergen, hebben fysieke hulpmiddelen doorgaans een langere autonomie na één enkele laadbeurt. Dit is vooral waardevol in situaties waarin langdurig gebruik essentieel is, zonder afhankelijk te zijn van een oplaadpunt in de buurt. Bovendien blijft door het gebruik van fysieke hulpmiddelen de batterij van je smartphone onbelast, waardoor je steeds beschikbaar hebt om in noodgevallen te telefoneren.

2. Complexiteit aanraakscherm

Hoewel touchscreens intuïtief zijn, blijven ze voor een grote groep slechtzienden en blinden complex en moeilijk te gebruiken. Fysieke hulpmiddelen met voelbare knoppen, zoals een beeldschermloep of een voorleestoestel, bieden de mogelijkheid op de tast het apparaat te bedienen. Dat maakt dat je als gebruiker dit meer onafhankelijk kan gebruiken zonder kennis van digitale apparaten. Bovendien hebben fysieke hulpmiddelen vaak maar één doel. Je hoeft je niet door een veelheid aan apps te banen vooraleer je je doel bereikt.
Man gebruikt Daisybox om boek te luisteren

3. Beeldstabiliteit

Bij het gebruiken van een hulpmiddel voor vergroting is beeldstabiliteit van groot belang. Fysieke hulpmiddelen, beschikken meestal over een bijhorend statief en bieden aanzienlijk betere stabiliteit dan apps die afhankelijk zijn van digitale stabilisatie en jouw vaste hand. Bij draagbare beeldschermloepen kan de camera veel beter focussen op de te vergroten tekst dan de camera van een smartphone.
Man gebruikt Explore 12 om document in te vullen

4. Schrijfgemak

Voor wie vergroting wil combineren met schrijven of handwerk is een fysiek hulpmiddel op statief aangeraden. Zou houd je als gebruiker je handen vrij en geniet je op hetzelfde moment van de voordelen van het toestel. Je ervaart dus heel wat meer comfort als gebruiker.

5. Camerapositie

In situaties waarin de juiste camerapositie cruciaal is, zoals bij het vastleggen van documenten om voor te lezen of vergroten van een tekst, bieden fysieke visuele hulpmiddelen, met bijhorende stands, meer flexibiliteit en stabiliteit. Hierdoor kunnen gebruikers vlot de optimale hoek en afstand vinden voor hun specifieke behoeften.

6. Schermgrootte

Fysieke visuele hulpmiddelen kunnen de gebruikservaring verbeteren door de schermgrootte effectiever te benutten. Zo kan je de vergroting veel groter maken en met elektronische vergroting kan je teksten sterk vergroten zonder afbreuk te doen aan de helderheid en scherpte. Dit is een voordeel dat vaak niet volledig kan worden verholpen door apps op smartphones met kleine schermen. Doordat het scherm van het fysieke hulpmiddel groter is, hoef je minder sterk te vergroten en krijg je meer letters na elkaar op het scherm, wat je veel meer overzicht biedt.
Vrouw gebruikt Mezzo beeldschermloep om te lezen

7. Offline Gebruik

In situaties waar internettoegang beperkt is, hebben fysieke visuele hulpmiddelen het voordeel van offline gebruik. Je hebt geen internetconnectie nodig om het hulpmiddel te gebruiken. Je hoeft ook niet te wachten op verbinding of het hoge verbruik van mobiele data te bekostigen.
Man gebruikt Victor reader stream

8. Duurzaamheid

Fysieke hulpmiddelen hebben vaak een langere levensduur en zijn beter bestand tegen slijtage dan smartphones of tablets. Gemiddeld gaan toestellen tot 7 jaar mee. Dat kan niet gezegd worden van de meeste mobiele telefoons.

Conclusie

Hoewel apps een integraal onderdeel zijn geworden van ons dagelijks leven, illustreren deze voordelen dat fysieke hulpmiddelen nog steeds aanzienlijke voordelen bieden in verschillende contexten. De keuze tussen een fysiek hulpmiddel en een app hangt af van je specifieke behoeften, het beoogde gebruik en de gewenste functionaliteiten als gebruiker. Informeer je dus goed bij wanneer je een visueel hulpmiddel overweegt.

Heb je vragen over een visueel hulpmiddel?

Aarzel dan niet met onze visusspecialisten contact op te nemen: sales@sensotec.be of 050 39 49 49.

Welke beeldschermloep kiezen?

Hoe een voorleestoestel kiezen?

Hoe kies je een geschikte audioboekspeler?