fbpx

Het verhaal van Kristina, een gedreven jonge vrouw

We spreken Kristina via een online gesprek. Ze werkt vandaag van thuis uit en neemt even de tijd om ons te spreken. Kristina is 28 jaar en woont in Schiedam. Ze is blind vanaf haar geboorte, maar dat tempert haar ambities allerminst!

Luister naar de podcast versie van haar verhaal hieronder

Een jeugd zonder rem

Kristina portret

Kristina werd geboren in Litouwen en als 5 jarig meisje kwam ze naar Nederland. Haar ouders wilden er haar de best mogelijke start in het leven geven. In Nederland kwam ze eerst terecht in een basisschool voor slechtzienden en blinden en maakte er vrienden voor het leven. Vanaf groep zeven  maakte ze de overstap naar het ‘gewone’ onderwijs. Een hele stap, maar met de intensieve begeleiding van haar moeder slaagde ze erin om goede cijfers te halen en iedereen te verbazen.

Haar ouders waren dan ook van het principe dat haar beperking geen rem mocht zijn op haar leven. Zo namen ze als 1 van de eerste gezinnen deel aan skivakanties voor slechtzienden en blinden en stond ze geregeld met een buddy en fluo hesje op de pistes. Binnenkort gaat ze zelf als jongerenbegeleider mee!

Aan het werk als fiscaal juriste

Sinds een 2-tal jaar is Kristina voltijds aan de slag als fiscaal juriste. Haar eerste werkgever bleek niet de goede zet, maar sinds 1 oktober werkt ze bij de rechtbank van Den Haag in het team belastingrecht als gerechtsjurist. Ze is loopt momenteel nog volop in op haar nieuwe job, maar is alvast heel enthousiast.

Toch was fiscaliteit niet haar eerste keuze. Ze had graag Frans gestudeerd en ze is gepassioneerd door de Franse taal, maar doordat de studieboeken niet toegankelijk waren voor iemand met een visuele beperking, moest ze afzien van deze optie. Dan deed ze dus fiscaal recht met keuzevak Frans. Op de faculteit en in de studentenvereniging werd ze warm onthaald en ze ging voor een 2e diploma ‘Rechtsgeleerdheid en economie’. Zo was ze helemaal klaar voor de arbeidsmarkt.

Het zoeken naar een eerste job werd haar niet makkelijk gemaakt. Ze merkte toch een duidelijke drempel voor werkgevers om te vertrouwen op haar kennis en zich niet blind te staren op haar beperking. Omdat haar dit zo nauw aan het hart ligt engageert ze zich bij de Oogvereniging als ambassadeur werk. Zo wil ze de arbeidsparticipatie van blinden en slechtzienden omhoog krijgen.

Een bezige bij

Kristina studeert af

Naast het werk is Kristina een bezige bij. Haar vriendengroep is erg divers en bestaat zowel uit zienden als slechtzienden. Ze houdt van lezen en overal in huis liggen brailleboeken, soms tot ergernis van haar ouders. Ze zit in een leesclub waarmee ze ook geregeld op uitstap gaat. Dan geniet ze ervan dat haar vrienden haar bijvoorbeeld duiding geven bij wat te zien is in het museum. Ook neemt ze soms deel aan speciale rondleidingen.

Om op stap te gaan zou ze heel graag een blindengeleide hond hebben, maar daar is het nog even op wachten. Vooral als ze ’s avonds op pad is, zou ze zich met een hond wel veiliger voelen. Nu gaat ze op stap met vrienden of familie, of helemaal alleen. Dan vraagt ze aan voorbijgangers om hulp als dat nodig is.

Kristina gaat ook hardlopen. Ze doet dit op zondag via Running Blinds onder begeleiding van een loopbuddy. Ze houden dan beiden een lintje vast en lopen zo naast elkaar. Ze geniet van al die ervaringen en is dankbaar dat er mensen zijn die dit willen doen.

Kristina houdt van muziek spelen en bespeelt de accordeon. Ze volgt hiervoor les en gebruikt braillenoten en een Milestone om opnames te maken.

Ze is ook bestuurslid bij de vereniging ‘Onbeperkt Lezen’ en is betrokken bij stichting ‘Beter zien, anders kijken’ waar ze zich inzetten voor mensen die de taal niet kennen en een visuele beperking hebben.

Zelfstandig en positief in het leven staan

Als we haar vragen waarin ze zich soms frustreert, dan is dat dat ze niet ‘snel even’ iets kan doen. Zoals lopen naar de trein of snel even met de auto ergens heen. Ook dat ze soms spullen niet ziet liggen en dan iemand moet vragen om te helpen zoeken. Of als ze aan een buffet staat en niet weet wat ze kan kiezen.

Ze wil vooral heel zelfstandig en onbeperkt door het leven gaan. Ze gebruikt hiervoor een aantal hulpmiddelen die ze via Sensotec aankoopt. Haar brailleleesregels beschouwt ze als de belangrijkste hulpmiddelen, want ze leest heel graag braille. Ze heeft er dan ook verschillende: een Braillant, een Focus en een Mantis. Daarnaast gebruikt ze ook vaak haar smartphone en allerlei apps. Sinds kort stelt ze vragen aan de virtuele assistent Alexa. Verder heeft ze ook steeds haar Milestone bij om boeken en de krant te beluisteren. Ze gebruikt ook verschillende keukenhulpjes zodat ze zelfstandig eten kan bereiden, want uiteindelijk wil ze alleen gaan wonen.

Als advies aan lotgenoten geeft ze graag het volgende mee.

“Gewoon gaan met die banaan. Doorzetten, verdergaan en vooral niet met een boze houding, maar met een nieuwsgierige houding in het leven staan. Met een grapje tussendoor kom je al heel ver. Help ook elkaar, vraag het en meldt het.”

Dank je wel Kristina, voor je openheid.

 

Wil je net als Kristina de juiste hulpmiddelen gebruiken om onafhankelijk in het leven te staan? Contacteer onze visusconsulenten voor advies: sales@sensotec.be of 050 39 49 49.

Heb je ook een bijzonder verhaal dat je met iedereen wil delen? Dan kan je ons steeds contacteren vision@sensotec.be en wie weet verschijn je ook in deze rubriek.

All Rights Reserved to Sensotec ® | Webdesign Webit