fbpx

Toegankelijkheidssoftware voor op het werk

Voor slechtziende en blinde mensen die voor hun job regelmatig met een computer werken, is het gebruik van aangepaste computer software op de werkplek essentieel. Deze zorgt ervoor dat de computer toegankelijk wordt.

De keuze van de software hangt af van de noden en wensen van de werknemer.

 • De meeste slechtziende medewerkers gebruiken :
  • Vergrotingssoftware, met of zonder vocalisatie
  • Tekstherkenningssoftware: om gedrukte tekst om te zetten in toegankelijke digitale tekst
 • Blinde of ernstig slechtziende werknemers doen beroep op:
  • Tekstherkenningssoftware om gedrukte tekst, ontoegankelijke documenten en afbeeldingen om te zetten in toegankelijke digitale tekst
  • Schermuitleessoftware die scherminhoud voorleest door middel van spraak of via de brailleleesregel

Sensotec biedt keuze uit 2 merken. We zijn exclusief invoerder in België van Freedom Scientific (ZoomText of Fusion) en verdelen ook Dolphin (SuperNova). Welk merk je kiest is een persoonlijke voorkeur, ze verschillen enigszins qua ontwerp en sneltoetsen, maar beide pakketten bieden in grote lijnen dezelfde functies.

Vergroting zonder spraakondersteuning

Als je veel met de muis werkt en geen behoefte hebt om je tekst te laten voorlezen, dan is vergrotingssoftware zonder spraakondersteuning de ideale oplossing. Je tekst wordt vergroot, het schermcontrast wordt verhoogd en je muiscursor wordt gemarkeerd. Hier kun je kiezen tussen ‘ZoomText Magnifier’ en ‘SuperNova Magnifier’.

Vergroting met spraakondersteuning

Als je het scherm veel moet vergroten en je je ogen meer rust wilt geven, kan het een goed idee zijn om je computer zo in te stellen dat hij de tekst op het scherm niet alleen vergroot, maar ook voorleest. ZoomText Magnifier/Reader en SuperNova Magnifier & Speech zijn twee vergrotingsprogramma’s met spraakondersteuning. Je kunt ze zowel met de muis als met sneltoetsen gebruiken.

Vergroting, spraak- en braille-ondersteuning

Moet je af en toe werken met een vergrotingssysteem en/of heb je spraakondersteuning nodig? Begin je moeite te krijgen met het gebruik van een muis? Moet je meer handelingen met je toetsenbord uitvoeren? Dan is een schermuitleesprogramma met vergrotingsmogelijkheid zoals Fusion(combinatie van Jaws en ZoomText) of SuperNova Magnifier & Screenreader net zo geschikt voor slechtzienden als voor blinden. Bedrijven, scholen, centra en verenigingen die zich richten op een divers publiek gebruiken dit programma ook. Je kunt ook een brailleleesregel toevoegen aan deze softwarepakketten.

Ondersteuning voor spraak en braille

Als je blind bent of onvoldoende zicht hebt om een scherm te gebruiken, kun je het beste kiezen voor een schermuitleesprogramma. Dit programma combineert spraak met een brailleleesregel en stelt je in staat om alle pc-bewerkingen vanaf het toetsenbord uit te voeren. Je kunt kiezen tussen Jaws en Dolphin ScreenReader.

Software voor tekstherkenning

Tekstherkenningssoftware is erg handig voor mensen die niet kunnen zien of bij wie het gezichtsvermogen onvoldoende is om gedrukte documenten te lezen, en voor mensen die vaak geconfronteerd worden met digitale teksten of bestanden met ontoegankelijke tekst. Scan het document en vergroot het op je scherm en/of laat het voorlezen en/of geef de informatie door op een brailleleesregel. Sensotec biedt hiervoor 2 programma’s aan: Omnipage Ultimate en Kurzweil 1000.

Hoe kan Sensotec je helpen om je software op de werkplek te gebruiken?

 • Toegankelijkheidsonderzoek van de digitale werkomgeving: we bezoeken jouw werkplek en voeren een behoeftenanalyse uit.
  Lees dit artikel om alles over het toegankelijkheidsonderzoek te weten.
 • Rapport over geschikte hulpmiddelen: In een uitgebreid rapport zetten we uiteen wat je nodig hebt en welke hulpmiddelen geschikt zijn. Dit rapport stelt je in staat om een vergoeding te krijgen van de betreffende overheidsdienst voor werkhulpmiddelen (bijvoorbeeld als je een brailleleesregel gebruikt moet dat in combinatie met software).
 • Installatie en integratie: Na het akkoord op jouw aanvraag om de nodige premies, komen we naar je werkplek om de tools te installeren en te integreren in de digitale omgeving van het bedrijf. We schrijven ook de nodige scripts voor een vlotte integratie.
 • Follow-up en onderhoud: na je aankoop blijven we contact met je houden.
  • Schermleessoftware zoals SuperNova, ZoomText en Fusion worden regelmatig vanuit de ontwikkelaar bijgewerkt en geoptimaliseerd. Sommige updates vereisen aanpassingen aan eerder geïmplementeerde integraties.
  • Veranderingen in de programma’s die je bedrijf gebruikt, zoals een nieuw relatiebeheersysteem, betekenen dat de instellingen in je schermuitleessoftware ook moeten worden bijgewerkt.

ZoomText of SuperNova op proef?

Wil je ZoomText of SuperNova een tijdje uitproberen? Je ontvangt een demolink via dit aanvraagformulier.

Let op: installeer ze niet allebei tegelijk op je pc. Als je vragen hebt, kun je altijd contact opnemen met onze consultenten.

 

Wil je weten welke apparatuur je met al deze softwarepakketten op het werk kunt combineren? Vraag onze werkplekspecialisten om meer informatie via sales@sensotec.be.

All Rights Reserved to Sensotec ® | Webdesign Webit