fbpx

Wat is een visuele beperking?

Een visuele beperking weerhoudt ons om de dingen rondom ons goed te zien en juist te interpreteren. 

De oorzaken zijn divers: het oog werkt niet goed, het beeld wordt niet goed doorgestuurd naar de hersenen, de verwerking van het beeldsignaal verloopt niet vlot of een combinatie. Mogelijke problemen zijn verminderde gezichtsscherpte, kleiner gezichtsveld, beperkt dieptezicht, kleurenblindheid, slechte oogmotoriek, problemen met de aanpassing aan licht en donker.

Bij ernstige visuele beperkingen spreekt men van slechtziendheid of blindheid. De graad wordt bepaald door gezichtsscherpte (visus) en gezichtsveld, na de beste optische correctie (dus mét bril of lenzen). Ook stoornissen van andere oogfuncties (motoriek, dieptezicht, kleurzin, enz.) spelen een rol. Het is een oogarts die de visuele beperking bepaalt.

Volgens de parameters van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) spreekt men van blindheid bij een zicht van minder dan of juist 1/20 met beide ogen of een gezichtsveld kleiner dan of gelijk aan 10 graden. Men spreekt van slechtziendheid als je minder dan of juist 3/10* ziet met beide ogen of een gezichtsveld hebt kleiner dan of gelijk aan 20 graden. Ter vergelijking: bij een goed ziende persoon is dat ongeveer 180 graden. 

All Rights Reserved to Sensotec ® | Webdesign Webit