fbpx

MSK Gent op maat van blinde- en slechtziende bezoekers

Al vele jaren organiseert het Museum voor Schone Kunsten (MSK) in Gent maandelijks rondleidingen en activiteiten voor blinde en slechtziende bezoekers. De ervaren gidsen ontwikkelen thematische rondleidingen op maat met aandacht voor verbale beschrijvingen van de kunstwerken en tactiele ondersteuning. Op die manier kunnen mensen met een visuele beperking zowel tijdelijke tentoonstellingen als de permanente collectie ontdekken. Ondertussen breidde het MSK dit aanbod verder uit met vier voelplaten. Dit zijn 3D-prints van topstukken die permanent opgesteld staan bij de schilderijen. Binnen de vernieuwde opstelling van de vaste collectie is er nu ook ruimte voor het tonen van werk gemaakt door mensen met een visuele beperking tijdens de workshops georganiseerd in het museum.

iemand die met voelplaat schilderij bekijkt

 

Sinds kort experimenteert het MSK ook met de zwel- of reliëfoven die Sensotec doneerde. In combinatie met zwelpapier ontwikkelen ze zo tactiele tekeningen die de gidsen gebruiken tijdens de rondleidingen. Het voordeel van een eigen zweloven is dat meerdere exemplaren van deze tactiele tekeningen geprint kunnen worden zodat verschillende deelnemers tegelijk kunnen voelen en zich zo beter een voorstelling kunnen maken van het kunstwerk dat de gids beschrijft.

Na een lange pauze omwille van de coronamaatregelen start het MSK najaar 2021 opnieuw  met de rondleidingen en workshops op maat van mensen met een visuele beperking. Het volledige programma kan je terugvinden in de activiteitenkalender op de website van het museum.

Hieronder krijg je alvast een overzicht mee van de activiteiten op maat van blinde en slechtziende bezoekers, najaar 2021.

 • Rondleiding “Houdingen” – Data: Woensdag 6/10 om 14u – 15u30 en zaterdag 23/10 om 14u – 15u30
  Samen met de gids zoom je in op het thema ‘Houdingen’. De onderlinge communicatie en relatie komt vaak tot uiting in de pose die de kunstenaar zijn model laat aannemen. Vooral in de weergave van gelaatsuitdrukkingen, houdingen en gebaren. Dit is een tactiele verbale ontdekkingsreis langsheen portretten in al hun varianten en enkele beeldhouwwerken.
 • Workshop “Houdingen boetseren” – Datum: Zaterdag 6/11 om 14u – 16u
  In deze workshop ga je onder begeleiding van twee gidsen zelf figuren boetseren in klei. In het MSK wordt nu ook werk getoond van blinde en slechtziende makers. Ook de resultaten van deze workshop worden tentoongesteld.
 • Rondleiding “Tegenhangers” – Datum: Woensdag 8/12 om 14u – 15u30
  Samen met de gidsen zoom je in op het kunstleven van de 19e eeuw met de rivaliserende uitersten. De conservatieven blijven zich decennialang inspireren op 17de-eeuwse of neoklassieke voorbeelden. De progressieven stellen eigentijdse mensen voor, met een expressiviteit en emotie.

Praktisch

 • Toegangsticket tot het museum + 5 euro voor de gids (betalen kan terplaatse)
 • Begeleiders krijgen gratis toegang.
 • Max. 8 deelnemers per rondleiding of workshop.
 • Blindengeleidehonden zijn toegelaten.
 • Het museum voorziet begeleiding van aan het station Gent-Sint-Pieters. Verwittig het MSK als je van deze dienst gebruik wil maken.
 • De gidsen zijn Eric Reynaerts & Katrien De Tremerie

Info en boekingen
Meer info en inschrijven kan via mail naar msk.educatie@stad.gent of telefonisch via 09 323 67 38.

 

 

All Rights Reserved to Sensotec ® | Webdesign Webit