fbpx

Transkript en Kamelego aan het woord

Houd jij van de actualiteit in kranten?

Snuister je graag doorheen tijdschriftartikelen?

Is dat voor jou moeilijk door je visuele beperking? Dan zijn er 2 organisaties in Vlaanderen die je via audio een alternatief bieden.

Mia Engels van Transkript, André Van Caesbroeck en Jan Engelen van Kamelego, vertelden ons in een uitgebreid gesprek over hun aanbod, hun aanpak en toekomstplannen.

Wil je het artikel beluisteren? Klik dan hieronder.

Even voorstellen

Transkript logoTranskript is een organisatie die 40 jaar geleden ontstond als productiehuis (toen nog Atelier Helen Keller). Van in de beginjaren wilden de oprichters informatie en lectuur toegankelijk maken voor mensen met een visuele beperking. Vandaag bieden ze 4 leesvormen aan:

  1. Braille en de daarbij horende reliëffiguren
  2. Grootletterdruk, volledig op maat van de student
  3. Digiteksten: het digitaal toegankelijk maken van studiemateriaal
  4. Gesproken boeken en tijdschriften

Ze zijn o.a. het productiehuis voor de boeken van Luisterpuntbibliotheek. Bij Transkript komen heel geregeld mensen boeken inlezen die jij via Luisterpuntbibliotheek kan beluisteren. Maar ze doen meer. Ze stellen ook maandelijks een aantal luistertijdschriften samen rond bepaalde thema’s: een actualiteiten magazine, sport, lifestyle, IT en wetenschappen, voor elk wat wils. Een selectie van artikelen wordt telkens gebundeld en ingelezen door een menselijke stem. Daarnaast bieden ze ook een audioversie van oa. Dag Allemaal en Knack aan.

Naast het toegankelijk maken van tijdschriften, zetten ze zich ook in voor het toegankelijk maken van schoolboeken voor slechtziende en blinde leerlingen/studenten. Leerondersteuners kunnen via hen schoolboeken laten omzetten in grootletterdruk of braille, of ze maken er digiteksten van waarbij bv. grafieken en tabellen uitgebreider omschreven worden of in reliëftekening aangeboden. Via een gemotiveerde aanvraag bij de Cel Speciale Onderwijsleermiddelen wordt hiervoor financiering aangevraagd. Gezien de soms lange doorlooptijd van de productie is tijdig aanvragen hier de boodschap!

Kamelego logoKamelego is in de jaren ‘90 gestart met de Braillekrant. Dat was een beperkte selectie van een aantal artikelen uit de Standaard en Het Nieuwsblad. De abonnees ontvingen deze krant in braille ’s morgens in hun brievenbus. Dat waren artikelen die die dag ook in de krant verschenen. Na een tijd werd overgestapt van braille naar audio. De volledige krant werd nu op een CD gebrand en die werd ’s morgens verdeeld naar de abonnees. Ze deden hiervoor beroep op het distributieplatform van Mediahuis.

Sinds een paar jaar worden de CD’s niet meer verstuurd en bieden ze de luisterkranten online aan.  In 1 abonnement beluister je als lezer nu 7 kranten: De Standaard, Het Nieuwsblad, Het Belang van Limburg, de Gazet van Antwerpen, De Morgen, Het Laatste Nieuws en De Tijd! Luisteren kan je via de Anders Lezen-app die ontwikkeld werd samen met Transkript en de Luisterpuntbibliotheek. Of via een daisyspeler natuurlijk.

 

Wie is de doelgroep van Transkript en Kamelego?

Vrouw beluistert boek met daisyspelerDe oorspronkelijke doelgroep van slechtziende en blinden mensen is over de tijd breder geworden. Ook mensen met een leesbeperking zoals dyslexie of anderstaligen doen beroep op Transkript en Kamelego.

Via Transkript zijn er ook heel wat studenten die studiemateriaal ontvangen. Jaarlijks helpen ze zo een 100-tal leerlingen/studenten met een 400-tal uitgaven.

Voor de tijdschriften kunnen ze rekenen op een 600-tal abonnees.

Daarnaast produceren ze ook leesvormen voor de Europese Unie, steden en gemeenten, banken,…

Kamelego merkt dat veel van hun abonnees wel de overstap maakten naar de digitale luisterkrant, maar voor sommige is het gebruik van computer of touchscreens toch een stap te ver. Zij vallen nu helaas uit de boot.

Beide organisaties voelen stevige concurrentie van alternatieve media zoals podcasts of luisterspelen, en ook de sociale media die de actualiteit brengen. De uitgeverijen maken ook zelf de media meer toegankelijk en dat kunnen ze natuurlijk alleen maar toejuichen, maar voor het aantal abonnees is dat geen goede zaak.

Hoe beluisteren abonnees de luisterkranten en -tijdschriften?

Anderslezen logoKamelego, Transkript en Luisterpuntbibliotheek investeerden samen in het opzetten van het Anderslezen-platform. Via deze site kan je luisterboeken lenen en abonneren op de luisterkranten van Kamelego of luistertijdschrifen van Transkript. Je gebruikt 1 log-in voor de 3 organisaties.

Mensen die willen abonneren op Kamelego kunnen surfen naar Kamelego.be. Of onderaan de website van elke krant staat ook een link naar de ‘Audiokrant’ en zo kom je bij Kamelego terecht. Je kan een proefabonnement nemen voor 2 weken.. Dan kun je ervaren hoe het werkt en of het iets voor jou is. Voor de luistertijdschriften surf je naar Transkript.be.

Eenmaal ingelogd op het Anderlezen-platform kan je een boekenplank vullen. De kranten worden door een computer ingelezen en automatisch ’s nachts op de boekenplank geladen. De tijdschriften worden door een menselijke stem ingelezen en verschijnen verschillende keer per maand.

Bij het Anderslezen-platform hoort ook een app waarmee je toegang krijgt tot je boekenplank via je smartphone of tablet. Het platform en de app worden door Sensotec ontwikkeld en beheerd. Je kan ook een daisyspeler gebruiken om je boekenplank te beluisteren.

De Anderslezen-app is van heel groot belang in het toegankelijk maken van de tijdschriften en kranten. 85% Van de abonnees gebruiken de app. De belangrijkste eigenschap van de app is dat hij gebruiksvriendelijk is. Zo kan je de stem vertragen zonder dat die vervormt, markeringen aanbrengen, zoeken in de tekst of de slaapstand gebruiken. Ook kan je de tekst op het scherm meevolgen. De voorgelezen tekst wordt gemarkeerd. Wat het heel toegankelijk maakt voor mensen met dyslexie en anderstaligen om te volgen.

 

Wat kost een lidmaatschap?

De abonnementsprijs van beiden is heel toegankelijk.

  • Bij Kamelego kost het luisterlezen van 7 kranten/dag gedurende 1 jaar, 120 euro.
  • Bij Transkript kies je het aantal tijdschriften dat je wenst: 1 = 33 euro/jaar, 3 = 66 euro/jaar, allemaal = 99 euro/jaar.

 

Wat brengt de toekomst?

webbox - daisybox

Zowel Kamelego als Transkript willen vooral verder werken aan hun naamsbekendheid. Ze willen meer mensen bekendmaken met hun aanbod en verwelkomen als abonnee.

Doordat de subsidies, die een groot deel van de inkomsten betekenen, niet worden geïndexeerd, wordt het steeds meer uitdagend om aan de noden van de slechtzienden en blinden te voldoen.

Voldoende mensen in dienst houden om een toekomstgerichte organisatie op te bouwen betekent op zoek gaan naar nieuwe doelgroepen, afnemers en manieren om de audiolectuur tot bij de gebruikers te brengen. Ze kijken daarvoor ook naar nieuwe technologieën oa. via een pilootproject in samenwerking met Sensotec.

 

We willen Mia, André en Jan van harte bedanken voor dit boeiende gesprek en wensen hen het allerbeste bij toekomstige initiatieven.

Heb je zelf vragen over audioboeken,-kranten of -tijdschriften en Daisyspelers die je toelaten deze te lezen, aarzel niet met onze visusconsulenten contact op te nemen via sales@sensotec.be of 050 39 49 49. Ze geven je graag advies.

All Rights Reserved to Sensotec ® | Webdesign Webit